Ingezonden persbericht


DPI Value Centre versnelt innovatie in MKB kunststofsector

Op 26 september start het nieuwe DPI Value Centre. DPI Value Centre is opgestart als Brainport project voor de MKB kunststofsector. Bedrijven in deze sector stuiten nu op barrières bij het innoveren. Het DPI Value Centre richt zich daarom op het stimuleren van nieuwe business en bundelt essentiële kennis, kunde en financiële kanalen waardoor deze bedrijven hun innovatiekracht sterk kunnen vergroten.

Het gaat om de expertise van het Dutch Polymer Institute (een netwerk van experts op het gebied van polymeren, afkomstig uit meer dan 70 grote bedrijven en universiteiten), brancheverenigingen zoals het NRK, Syntens, Incubator 3+, Technopartner, PTG/e en United Brains. In de startfase lligt de focus op Zuidoost-Nederland (ca 500 bedrijven). De ambitie is het geografische werkgebied snel uit te breiden.

Polymeren, een verzamelnaam voor plastics of kunststoffen, staan volop in de belangstelling: LEDS als duurzame opvolger van de gloeilamp, plastic tassen als verpakkingsmateriaal bij supermarkten, ijzersterke vezels of bijvoorbeeld e-paper. Innovaties die grotere bedrijven hebben ontwikkeld en toepassen in hun eigen producten. Ook voor MKB bedrijven komen deze ontwikkelingen beschikbaar via het DPI Value Centre

De praktijk, een aantal voorbeelden
Nico Verloop en Robert Vrancken, startende ondernemers (Validus Technologies), hebben een idee voor een innovatief veiligheidslabel vanuit hun studententijd doorontwikkeld en verwachten hiermee grote zaken te doen in de farmaceutische industrie. Zij zoeken ondersteuning op het gebied van aanpak, productie en financiering. Arie Brouwer, directeur van het DPI Value Centre, kent de kanalen en helpt Nico en Robert in korte tijd verder, zodat het product binnen afzienbare tijd in de markt kan worden gezet.

Maar het Dutch Polymer Institute beschikt ook over diverse vindingen op het gebied van polymeren en zoekt daartoe ondernemers om een aantal van de vindingen marktrijp te maken. Het Value Centre koppelt - via bijvoorbeeld de organisatie van workshops - geïnteresseerde ondernemers aan de technologische vindingen en begeleidt hen bij de vervolgstappen naar de markt.

Arie Brouwer, directeur van het centrum: "Als zelfstandig ondernemer liep ik tegen allerlei muren aan. Ik geloof daarom in de kracht van de formule die we hier neerzetten. Samenwerken, bouwen op elkaars expertise, samen succesvol."

Opening
Op 26 september a.s. gaat het DPI Value Centre officieel van start tijdens de door het Mikrocentrum georganiseerde Kunststoffenbeurs in de Koningshof in Veldhoven. Het programma treft u hieronder aan.

Over Brainport
Brainport vormt, als spil van een netwerk dat zich over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen uitstrekt, een Europese toptechnologieregio van formaat. De regio levert een hoge bijdrage aan het Bruto Nationaal Product. De hightech- en maakindustrie zijn de belangrijkste spelers in de regio. Er is een veelheid aan R&D-georiënteerde bedrijven, kennisinstituten, hightech ondernemingen en kennisintensieve samenwerkingsverbanden. Tesamen zijn zij goed voor 45 procent van alle private R&D-uitgaven in Nederland en op (hoog)technologisch gebied heeft Brainport een vooraanstaande positie in Europa en de rest van de wereld.

Bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid werken nauw samen om deze concurrentiepositie verder te versterken. Dat is belangrijk voor de economie van Nederland en voor de bewoners en bedrijven in Brainport. Projecten binnen de gebieden 'People, Technology, Business en Basics' richten zich op concrete resultaten door en voor ondernemers, één van de sleutels tot succes.

Dutch Polymer Institute
Het Dutch Polymer Institute (DPI) is een Technologisch Top Instituut dat zich richt op precompetitief onderzoek op het gebied van polymeren. Het is een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen ruim 70 bedrijven en kennisinstellingen.