WMC Monitor van start in Stadsregio Eindhoven

24/09/2007 14:04



NVM Service B.V.



WMC Monitor van start in Stadsregio Eindhoven:
Einde in zicht van nieuwbouwplannen die niet aansluiten op nieuwe woonbehoefte

Vertraging bij de uitvoering van bouwplannen. Tekort aan passende woningen voor woningzoekenden. De doorstroming op de woningmarkt staat stil. De WMC Monitor is ontwikkeld om gemeenten, corporaties en ontwikkelaars van huur- en koopwoningen inzicht te geven bij de werkelijke keuzes van woonconsumenten. Doel hierbij is dat woningbouwprogramma's worden verbeterd en de doorstroming op de woningmarkt op gang komt. Op 26 september 2006 wordt de WMC Monitor in gebruik genomen in de Stadsregio Eindhoven. Op die dag zal om 14.00 uur de voorzitter van het SRE de WMC Monitor in gebruik stellen.

Wat is de WMC Monitor
De WMC Monitor is een webbased datasysteem waar alle nieuwbouwwoningen in geregistreerd kunnen worden. Van iedere woning worden een aantal basis kenmerken (zoals type, woonoppervlak en prijsklasse) opgenomen. Zodra de nieuwbouwwoning verhuurd of verkocht is, wordt van de toekomstige bewoner bijvoorbeeld de postcode, de soort en het type van de achtergelaten woning geregistreerd. Hiermee ontstaat een database waarmee de werkelijke keuze van groepen woonconsumenten in de regio beschikbaar komen waarop woningbouwprogramma's kunnen worden afgestemd. Het invoeren van de gegevens gebeurd door de verhuurders en verkopers van de nieuwbouwwoningen. Op termijn zou het wenselijk zijn dat ook van 'bestaande' woningen deze informatie geregistreerd wordt.

Waarom gestart in het SRE gebied
In de Stadsregio Eindhoven wordt door alle betrokkenen hard gewerkt aan doelstelling op het terrein van de woningbouw. In het door de partijen gesloten convenant is dan ook melding gemaakt actief te werken aan nieuwe woningen voor 10.000 huishoudens. Het convenant is ook de basis waarop alle betrokken partijen waaronder makelaars en corporaties worden geacht mee te werken aan het verzamelen van gegevens in de WMC Monitor.

Bij de in gebruik name van de WMC Monitor op 26 september 2007 om 14.00 uur in het Evoluon te Eindhoven, zal een kort programma vooraf gaan. Zo zal prof. Johan Conijn bijzonder hoogleraar woningmarkt van de Universiteit van Amsterdam zijn visie geven op de doorstroming in de woningmarkt. De heer Jacobs voorzitter van het SRE zal de WMC monitor in ontvangst nemen uit handen van Anke Bodewes, voorzitter van de NVM WoningMarktConsultants.

Initiatief van de Vereniging van NVM WoningMarktConsultants
De leden van de Vereniging van NVM WoningMarktConsultants achten zich betrokken bij de regionale woningmarkt. Als adviseur van zowel de gemeenten, corporaties en marktpartijen is zij/hij veelvuldig betrokken bij grootschalige woningmarktvraagstukken. Niet altijd worden adviezen gevolgd. Mede om die reden heeft de Vereniging initiatief genomen de WMC Monitor op te zetten. De WMC Monitor is een vervolg op het eerdere succesvolle introductie van de WoningMarktRapportage NL.





http://www.woningmarktconsultants.nl