Stichting Aids Fonds

Kofi Annan en Angela Merkel nodigen regeringen uit de portemonnee te trekken voor het Global Fund

24-09-2007
NGO's: 18 miljard dollar nodig voor de strijd tegen aids, tuberculose en malaria

Van 26 tot en met 28 september vindt in Berlijn een belangrijke donorconferentie plaats voor het Global Fund. Belangenbehartigers en activisten eisen dat de rijke landen eerder gedane beloften nakomen en het Global Fund volledig financieren. Drie maanden nadat de hoofden van de acht rijkste landen bij de G8-Top bijeenkwamen in Heiligendamm, vindt nu een bijeenkomst plaats voorgezeten door voormalig VN-topman Kofi Annan. Gastvrouw is de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Bij de G8-top in juni spraken de wereldleiders hun steun uit voor een snelle uitbreiding van het Global Fund naar een jaarlijkse omvang van 6-8 miljard dollar in 2010 voor de bestrijding van de drie ziekten. De donorconferentie in Berlijn wordt de lakmoesproef: in hoeverre willen de donorlanden aids, tuberculose en malaria daadwerkelijk bestrijden?

Het Global Fund is in 2002 door de G8 opgericht om het hoofd te bieden aan de bedreigingen van aids, tuberculose en malaria. Hierbij worden alle sectoren van de maatschappij betrokken: overheden, NGO's (Niet-Gouvernementele Organisaties), het bedrijfsleven en vertegenwoordigers van mensen die door de drie ziekten getroffen zijn. Ontwikkelingslanden zelf bepalen de prioriteiten. De financiering door het Global Fund is afhankelijk van concrete, gerealiseerde resultaten. Dit mechanisme zorgt ervoor dat het geld van het fonds goed wordt besteed.

Op dit moment heeft het Global Fund een jaarlijks budget van ongeveer 2 miljard dollar tot zijn beschikking voor aanvragen uit ontwikkelingslanden. Maatschappelijke organisaties en activisten ('Civil Society') roepen donorlanden op om voor de komende drie jaar financiële toezeggingen aan het Global Fund te doen voor een totaalbedrag van $18 miljard dollar (12,8 miljard euro). Daarmee vragen ze de rijke landen hun beloften na te komen. Dit is overigens maar een klein gedeelte van het bedrag dat nodig is om de ziekten echt goed te bestrijden. Volgens schattingen is daarvoor tot het jaar 2010 89 miljard dollar nodig.

'We hebben gezien dat het Global Fund werkt, maar het kan niet slagen zonder de hulp van de donorlanden. De bal ligt nu bij de donoren. Als zij niet met voldoende geld over de brug komen, dan geven ze daarmee eigenlijk toe dat de Millennium ontwikkelingsdoelen van 2015 op een mislukking uitlopen,' zeggen de NGO's.

De NGO's vragen aan een aantal belangrijke donoren de volgende bijdragen voor de periode 2008-2010:
Canada 900 miljoen dollar
Frankrijk ruim 2 miljard dollar
Duitsland 1.9 miljard dollar
Japan 2.2 miljard dollar
Verenigd Koninkrijk ruim 1,4 miljard dollar
Verenigde Staten 6 miljard dollar
Noorwegen 270 miljoen dollar

Aan de Nederlandse regering is 420 miljoen euro gevraagd, ofwel 545 miljoen Amerikaanse dollars.

Ongeveer 40 miljoen mensen wereldwijd zijn besmet met hiv. Slechts 2 miljoen mensen ontvangen aidsremmers, terwijl meer dan 7 miljoen mensen deze behandeling dringend nodig hebben. Multi-resistente tuberculose grijpt om zich heen, terwijl je met een goede behandeling gemakkelijk kunt genezen. Malaria doodt talloze kinderen. Kinderen die het overleven kunnen niet naar school doordat de ziekte ze thuis houdt. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun ontwikkeling.

Tot dusver hebben dankzij het Global Fund meer dan 1 miljoen mensen aidsremmers ontvangen, zijn 2.8 miljoen nieuwe TB patiënten behandeld, en zijn er meer dan 30 miljoen klamboes uitgedeeld, vooral aan zwangere vrouwen en kinderen. Tegelijkertijd hebben minstens 1,2 miljoen aidswezen steun ontvangen. Gezondheidssystemen in arme landen zijn dankzij de investeringen van Global Fund versterkt.