Gemeente Leeuwarden

Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden dingt mee naar miljoen euro

De Oude Stadsbegraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden dingt mee naar een miljoen euro in het programma BankGiro Loterij Restauratie van de AVRO. Woensdagvond 26 september om 21.30 uur is de Stadsbegraafplaats te zien op Nederland 2, samen met de Scholtenboerderij Hesselink in Winterswijk. Diezelfde avond, tot zondagavond 30 september middernacht, kunnen kijkers hun stem uitbrengen.

In totaal worden in 7 afleveringen 14 panden aan de kijker gepresenteerd die dringend toe zijn aan restauratie. De presentatie van het programma is in handen van presentator Frans Sissing. Op 31 oktober is de finale en de vier objecten met de meeste stemmen gaan door naar de finale van 31 oktober. Stemmen op de Oude Stadsbegraafplaats kan na de uitzending via sms KERKHOF naar 7227 of bellen naar 0909-8880 (keuze 2).

De Oude Stadsbegraafplaats was van 1833 tot 1969 in gebruik. Er liggen tienduizenden Leeuwarders begraven, als het ware een stenen archief van de stad. Het door Lucas Pieter Roodbaard aangelegde begraafpark is nu ernstig vervallen en dringend aan restauratie toe. De Oude Begraafplaats behoort tot de fraaiste funeraire parken van Nederland en is een Rijksmonument. Bekende Leeuwarders als Roodbaard zelf, Wopke Eekhoff, de familie Ypey, Ir. Wouda en baron van Zuylen van Nyevelt liggen er begraven. Daarnaast heeft het begraafpark met het aangrenzende Rengerspark een belangrijke groene longfunctie in dit deel van de stad. De gemeente Leeuwarden is blij met de nominatie en hoopt van harte dat de Oude Stadsbegraafplaats in de finale komt. Dat kan alleen als zoveel mogelijk mensen hun stem op de Oude Stadsbegraafplaats uitbrengen. Deze historische plaats verdient een blijvende plek in de toekomst van de stad.



Gemeente Leeuwarden