Gemeente Rotterdam

Rotterdamse wethouder Leonard Geluk bezoekt vaccinatiedag

4.500 kinderen op de weegschaal

Kinderen die op woensdag 26 september naar Ahoy komen voor de vaccinatiedag, kunnen zich ook laten meten en wegen. Het is voor het eerst dat de GGD Rotterdam-Rijnmond deze extra mogelijkheid aanbiedt. Om die reden brengt jeugdwethouder Leonard Geluk een bezoek aan deze 'vaccinatiedag-plus'.

Twee keer per jaar houdt de GGD Rotterdam-Rijnmond een grootschalige vaccinatiedag. Dit is een efficiënte manier om circa 4.000 kinderen te prikken tegen zowel bof, mazelen en rode hond als tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Daarnaast roept de GGD zo'n 500 kinderen op om eerder gemiste vaccinaties in te halen.

Na de twee prikken kunnen de kinderen meteen hun lengte en gewicht laten bepalen, zodat de GGD kan constateren of eventueel van overgewicht sprake is. Is dat het geval, dan kunnen aanwezige diëtistes de ouders en kinderen meteen adviseren over gezonde voeding en beweging. Om de dag extra aantrekkelijk te maken krijgen de kinderen een attentie en zijn er demonstraties van het populaire 'jumpen'.

Voeding en Beweging

De GGD houdt de meet- en weegactie in het kader van het programma Voeding en Beweging. In dat programma bindt de GGD de strijd aan met de toename van overgewicht bij kinderen. De Vaccinatiedag is een unieke mogelijkheid om in één dag circa 4.500 kinderen te meten en te wegen. De GGD krijgt hiermee in één keer een beeld van de mate van overgewicht bij 9-jarigen.

Het meten en wegen gebeurt op vrijwillige basis. Ook vaccinatie van kinderen is in Nederland geen wettelijke verplichting. De vaccinatiegraad in Rotterdam van meer dan 95% is hoog genoeg om voldoende bescherming te bieden tegen grootschalige uitbraken.

Wethouder Leonard Geluk bezoekt de vaccinatiedag van woensdag 26 september tussen 9.00 en 10.00 uur, in de grote hal van het AHOY-complex.

U bent van harte welkom het bezoek van de wethouder bij te wonen.