Gemeente Schiedam


September

Schiedams meest veelzijdige architect


26 september 2007

De tentoonstelling die het Gemeentearchief Schiedam op 6 oktober 2007 organiseert betreft het leven en werk van de Schiedamse architect Piet Sanders (1882-1937). Dit naar aanleiding van Wonen, het landelijke thema voor de Week van de Geschiedenis. Het merendeel van Sanders werk betreft woningen en bedrijfspanden. Zo staat de Gorzen vol met de woningen die hij in opdracht van woningbouwvereniging Volkshuisvesting ontwierp, de Passage is een kenmerkend deel van Schiedams centrum en wie via Vlaardingen Schiedam binnenkomt zal zich verbazen over de klasse die de Burgemeester Knappertlaan uitstraalt door het Sint Jacobsgasthuis en de verschillende villas.

Sanders werk dateert van 1907 tot zijn plotselinge overlijden in 1937. Juist in die periode, toen kunst en architectuur belangrijke veranderingen doormaakten, hield hij vast aan zijn eigen op de Amsterdamse school geïnspireerde stijl. Dit neemt niet weg dat voor Sanders de gebruikers van zijn werken centraal stonden. Hij probeerde zich zoveel mogelijk in te leven in hun wensen. Als de opdrachtgevers er ruimte voor lieten, paste hij ook glas-in-lood en keramiek toe.

De tentoonstelling Wonen in Schiedam, de architectuur van Piet Sanders wordt geïllustreerd door bouwtekeningen, fotos en persoonlijke documenten. Er is ook een serie fotos gemaakt met als thema Bewoners en hun Sanderswoningen. Jan van Kampenhout maakte de fotos: De naam Sanders leeft echt onder de bewoners. Alle mensen die ik sprak waren op de hoogte van het feit dat ze in één van zijn huizen woonden, en wisten waarom dat iets bijzonders is. Sommige geportretteerden namen zelf contact op met het Gemeentearchief, omdat ze zo trots zijn op de leuke details in hun woning. De geportretteerden komen uit verschillende rangen en standen en wonen verspreid door Schiedam.

M.A.M. Kloosterman en haar partner C. Kroeze in de besproken vergaderzaal. (foto: Jan van Kampenhout, Gemeentearchief) Eén van die geportretteerden is mevrouw M.A.M. Kloosterman die vanuit een 18de eeuws pand aan de Lange Haven een kunstboekhandel drijft. Tot 1926 was de Bond van Distillateurs en Likeurstokers in Nederland in het pand gevestigd. Vanwege de landelijke distributie van alcohol was meer kantoor- en vergaderruimte nodig. Piet Sanders werd in 1918 aangetrokken om in renaissancestijl een vergaderzaal te ontwerpen. Het resultaat is een imponerende zaal van meer dan vijf meter hoog, met een oppervlakte van dertien bij negen. De muren zijn van donker eikenhout met veel houtsnijwerk, waarin het probleem van detonerende verwarmingsradiatoren is opgelost door deze handig te verbergen. Hierdoor is de zaal klassiek, maar toch met alle (toen) moderne gemakken. In de ramen is typisch voor Sanders glas-in-lood, die de wapens van de provincies en steden afbeelden waar de bond veel zaken mee deed.
Fotobijschrift: M.A.M. Kloosterman en haar partner C. Kroeze in de besproken vergaderzaal. (foto: Jan van Kampenhout, Gemeentearchief)

De ruimte met het zware donkere hout, afgewisseld door veel glas-in-lood, betekende een flinke breuk met zijn gebruikelijke stijl. Het is dan ook een voorbeeld van Sanders veelzijdigheid als architect. Wie nieuwsgierig is naar de persoon Piet Sanders of wat hij allemaal voor de stad heeft betekend, is welkom op de tentoonstelling Wonen in Schiedam, de architectuur van Piet Sanders op 6 oktober van 11.00 tot
16.00 in het Gemeentearchief Schiedam. Op deze dag zullen naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het gebouw aan het Stadserf nog veel meer activiteiten worden gehouden.

Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.