Gemeente Beuningen


Verbreding A50 en nieuwe brug bij Ewijk
Het college ging op 18 september akkoord met de Ambitienotitie voor de ruimtelijke vormgeving van de verbreding van de A50 tussen de knooppunten Valburg en Ewijk. In de Ambitienotitie zijn de uitgangspunten vastgesteld voor de ruimtelijke kwaliteit van de nieuwe waalbrug die ten westen van de huidige brug bij Ewijk moet komen. De gemeenten Beuningen en Overbetuwe hebben de afgelopen anderhalf jaar samen met Rijkswaterstaat gewerkt aan het formuleren van de ambities voor de ruimtelijke vormgeving van dit wegvak in de beide gemeenten.

Het college ging ook akkoord met het bijbehorend Plan van Aanpak, waarin de werkwijze wordt vastgelegd waarlangs Rijkswaterstaat tot een ontwerp voor de nieuwe brug wil komen. Dit proces werkt volgens de concurrentie gerichte dialoog. Bij deze werkwijze gaat de projectgroep van Rijkswaterstaat, aangevuld met een vertegenwoordigers van de Welstandscommissies van beide gemeenten in gesprek met een selecte groep aannemers en architecten, die in aanmerking willen komen voor het ontwerpen en bouwen van de nieuwe brug.

Wethouder Mak: `We hebben ons bij de beoordeling van de nota's mede laten leiden door het oordeel van de Welstandscommissie. We vinden het belangrijk dat er niet alleen een mooie brug naast de huidige komt te liggen, maar ook een brug die zo weinig mogelijk overlast geeft voor de omgeving. De architecten en bedrijven die aan dit proces gaan deelnemen kunnen nu laten zien hoe goed zij de ambities kunnen vertalen in een mooie en een stille brug'.

De Ambitienotitie en het Plan van Aanpak komen op 2 oktober aan de orde in de commissie Ruimte en worden op 16 oktober besproken in de gemeenteraad.