Royal Friesland Foods


26 september 2007


Besloten beurs certificaten van aandelen B

Friesland Foods houdt in november en januari geen beursdagen

Het bestuur van Zuivelcoöperatie Friesland Foods U.A. heeft in overleg met het bestuur van de Stichting toezicht certificaten Friesland Foods en met de beurshouder (Rabobank) besloten om de voor 29 november 2007 en 31 januari 2008 geagendeerde beursdagen voor certificaten van aandelen B te laten vervallen.

In maart 2007 is al aangekondigd dat het bestuur van Zuivelcoöperatie Friesland Foods U.A. zich buigt over een mogelijk evenwichtigere participatie van de leden in de opbrengst van Koninklijke Friesland Foods N.V.

In de komende najaarsregiobijeenkomsten worden de leden-melkveehouders van Zuivelcoöperatie Friesland Foods U.A. op de hoogte gesteld van het proces dat uiteindelijk in 2008 tot besluitvorming over mogelijke aanpassingen in de verdeling van het resultaat moet leiden. Niet alle leden van de coöperatie bezoeken deze bijeenkomsten. Daarom is het mogelijk dat niet iedereen over gelijke informatie over dit onderwerp kan beschikken. Daarnaast hebben bedrijfsbeëindigers, die ook certificaten van aandelen B kunnen bezitten, geen toegang tot de regiobijeenkomsten en zij zullen dus geen kennis kunnen nemen van hetgeen daar wordt verteld. Dit alles kan van invloed zijn op de koersvorming en handel in certificaten van aandelen B. Het bestuur van de coöperatie acht dit ongewenst.

In december worden leden-melkveehouders en bedrijfsbeëindigers van Zuivelcoöperatie Friesland Foods U.A. geïnformeerd over de besloten beursdagen in 2008. Tot nadere berichtgeving is het niet mogelijk om orders voor de koop of verkoop van certificaten van aandelen B in Friesland Foods in te leggen.

Toelichting

Structuur
Alle aandelen van Koninklijke Friesland Foods N.V. zijn in handen van Zuivelcoöperatie Friesland Foods U.A. Koninklijke Friesland Foods N.V. kent aandelen A en aandelen B. De aandelen B zijn gecertificeerd aan leden-melkveehouders en bedrijfsbeëindigers van de coöperatie.

Aandelen A
De aandelen A die in het bezit zijn van Zuivelcoöperatie Friesland Foods U.A. geven de leden-melkveehouders recht op dividend naar rato van de waarde van de in dat jaar geleverde melk. Over 2006 is 17 miljoen euro als dividend A uitgekeerd. Per 100 kilo melk bedroeg het dividend 0,33 euro excl. BTW.

Certificaten van aandelen B
Zuivelcoöperatie Friesland Foods U.A. heeft niet royeerbare certificaten op naam van aandelen B op naam in het kapitaal van Koninklijke Friesland Foods N.V. uitgegeven. De certificaten van aandelen B bieden leden-melkveehouders en bedrijfsbeëindigers de mogelijkheid financieel deel te nemen in de onderneming. De certificaten van aandelen B geven geen stemrecht in de algemene aandeelhoudersvergadering van Koninklijke Friesland Foods N.V. Leden-melkveehouders en bedrijfsbeëindigers van Zuivelcoöperatie Friesland Foods U.A. kunnen certificaten van aandelen B bezitten, kopen en verkopen. De nominale waarde van een certificaat van aandeel B bedraagt 46,00 euro. Er zijn ca. 4 miljoen certificaten van aandelen B in omloop.

Certificaathouders ontvangen op certificaten van aandelen B dividend naar rato van hun bezit aan certificaten. Of dividend wordt uitgekeerd en de hoogte hiervan is afhankelijk van het resultaat en het dividendbeleid van de onderneming. Over 2006 is 28 miljoen euro als dividend op certificaten van aandelen B uitgekeerd. Per certificaat van aandeel B was het dividend 6,81 euro. De koers op de laatst gehouden besloten beursdag van 27 juli 2007 bedroeg 80,00 euro.

De besloten beurs, waarop alleen leden-melkveehouders en bedrijfsbeëindigers van Zuivelcoöperatie Friesland Foods U.A. worden toegelaten, wordt tweemaandelijks gehouden.