Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-507

Arnhem,25 september 2007

NIEUWE AFSCHOTMETHODE WILDE ZWIJNEN

Provincie Gelderland verleent ontheffing voor 1-op-1 methode

Dit jaar verleent de provincie Gelderland voor het eerst een ontheffing aan de Faunabeheereenheid Veluwe om het aantal wilde zwijnen op de Veluwe te verminderen via de zogenoemde 1-op-1 methode.

1-op-1 methode
In een gebied van minimaal 40 hectare werken twee personen samen. Eén stimuleert de wilde zwijnen hun dekking te verlaten, bijvoorbeeld door rustig door het struikgewas en bossen te lopen. De ander, de jager, staat klaar om vanaf een laag platform de zwijnen af te schieten. Deze methode wordt bij daglicht gebruikt. De essentie van deze methode is dat niet het hele gebied verontrust wordt, maar dat de wilde zwijnen zich rustig verplaatsen en zo langs de jager lopen. De tot nu toe gebruikte aanzit-methode werkt met lokvoer, maar omdat er dit najaar veel voedsel is voor de wilde zwijnen komen ze daar niet meer op af. De 1-op-1 methode is daarom op dit moment effectiever. Nu de provincie Gelderland de ontheffing voor deze nieuwe methode heeft verleend, kan de Faunabeheereenheid Veluwe beginnen met de voorbereidingen. Zij kan de 1-op-1 methode gaan toepassen zodra de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit haar definitieve goedkeuring heeft gegeven.

Aanzit-methode
Wilde zwijnen zijn schuchtere dieren en komen alleen 's nachts tevoorschijn om naar voedsel te zoeken. Het zijn alleseters, maar het liefst eten ze plantaardig voedsel (eikels, beukennootjes etc.). Bij de aanzit-methode lokt de jager 's avonds wilde zwijnen tevoorschijn door op vaste plekken voedsel, bijvoorbeeld mais, neer te leggen. Deze methode werkt echter niet goed, als er veel voedsel in het natuurgebied beschikbaar is. Het is dan moeilijk de zwijnen te lokken. Zowel vorig jaar als dit jaar is er in het najaar veel voedsel beschikbaar en zijn er te veel zwijnen.

Verkleinen zwijnenpopulatie op de Veluwe De Veluwe is eigenlijk het enige grote gebied in Nederland waar zwijnen op een natuurlijke wijze kunnen overleven. Biologen hebben berekend dat er ruimte is voor zo'n 800 zwijnen. Zijn het er meer, is de kans groot op ziektes. Daarnaast zorgt dat ook voor toenemende schade aan landbouwgewassen, voor meer overlast in de bebouwde kommen en voor hogere veiligheidsrisico's in het verkeer. Wilde zwijnen hebben in Nederland echter geen natuurlijke vijanden meer, zodat ze zich erg snel vermeerderen. De enige manier om de zwijnenstand in de hand te houden is dan ook menselijk ingrijpen. De Faunabeheereenheid Veluwe is hiervoor verantwoordelijk en maakt elk jaar een werkplan. De provincie Gelderland is verantwoordelijk voor het goedkeuren van dit plan, waarin staat aangegeven hoeveel zwijnen er geteld zijn en hoeveel er afgeschoten mogen en moeten worden. In eerste instantie wordt de aanzitmethode gebruikt. Nu blijkt dat dat niet tot voldoende resultaat leidt, omdat er veel eikels en beukennootjes zijn, heeft de provincie Gelderland een ontheffing verleend voor de 1-op-1 methode. Dit voorjaar zijn er 4600 wilde zwijnen geteld. Het gewenste aantal voor februari 2008 is 800. Op dit moment is 62% (ruim 2350) van het afschot gerealiseerd.



Provincie Gelderland