Gemeente Vlist


| | | | | | K5 | | |


---


---

K5

Samenwerking in de Krimpenerwaard: K5

Sinds enkele jaren werkt Vlist met de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk en Schoonhoven intensief samen onder de naam 'K5'.

Krimpenerwaardraad vergadert over regionale woonvisie

De Krimpenerwaardraad komt op 4 oktober om 20.00 uur bijeen in de raadzaal te Lekkerkerk, Burgemeester van der Willigenstraat 58. De vergadering is openbaar. De Krimpenerwaardraad, samengesteld uit vertegenwoordigers van de fracties van de 5 gemeenten, komt zon vier keer per jaar bijeen. Op de agenda staan onder andere de volgende punten:

* Voorstel tot vaststelling van de Regionale Woonvisie K5
* Notitie uitgangspunten Huisvestingsverordening K5
* Bestuursopdracht visie Recreatie & Toerisme

De K5-gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist werken aan de uitwerking van de strategische visie. De regionale woonvisie is een speerpunt, waar de afgelopen maanden hard aan is gewerkt. Ook de huisvestingsverordening en de visie recreatie en toerisme horen bij de strategische taken, waar de Krimpenerwaardraad zeggenschap over heeft.

Via de site www.k5-gemeenten.nl kunt u de volledige agenda en bijbehorende stukken downloaden. Ook ligt een set ter inzage bij de griffie van de K5-gemeenten.

Regionale Woonvisie K5

De regionale woonvisie voor de K5 is afgerond en ligt nu voor bij de Krimpenerwaardraad. De hoofddoelstelling volgens de nota is: het behoud van vitale, leefbare kernen in de K5 en de daarbij behorende bevolkingsopbouw, voor nu en in de toekomst. Hieraan kan het woonbeleid bijdragen, met name door de juiste woningbouw, zowel in kwantitatief als in kwalitatief opzicht. Onder de noemer leefbaarheid wordt gedacht aan een aantrekkelijke fysieke en sociale woon- en leefomgeving en aan een voorzieningenaanbod dat gezien de grootte van de kernen verwacht mag worden. Daarbij wil de K5 het woning¬bouwprogramma afstemmen op de schaal en het karakter van de Krimpenerwaard en dus voorkomen dat woningbouw juist de leefbaarheid aantast.

Huisvestingsverordening K5

Hoe regel je een evenwichtige en rechtvaardige verdeling van de vrijkomende goedkope woonruimte in een gemeente? Een huisvestingsverordening is daar het geëigende instrument voor. De K5 wil de huidige lokale huisvestingsverordeningen vervangen door één huisvestingsverordening K5. Woningzoekenden uit de K5-gemeenten en economisch en maatschappelijk gebonden personen kunnen dan in elk van deze gemeenten in aanmerking komen. In zon verordening leggen gemeenten regels vast voor de verdeling van de goedkope woonruimte. Dit is van belang voor mensen met lagere inkomens, die op deze woningen zijn aangewezen. De K5 gaan een gezamenlijke verordening opstellen. Een achttal uitgangspunten ligt nu voor bij de Krimpenerwaardraad.

Visie recreatie en toerisme

De visie van het Natuur- en Recreatieschap is de aanleiding voor het voorbereiden van recreatie- en toerismebeleid voor de K5, één van de aandachtspunten uit de strategische visie. Een bestuursopdracht is voorbereid en als de Krimpenerwaardraad ermee instemt gaan de vakambtenaren van de 5 gemeenten en de K5 aan de slag. Bij recreatie in de Krimpenerwaard wordt vooral gedacht aan wandel- en fietspaden (zogenaamde extensieve recreatie). Bij de uitwerking van de visie wordt aangesloten bij het inrichtingsplan, dat wordt gemaakt in het kader van het afgesloten Veenweidepact.

Meer informatie?

Alle informatie over de K5-samenwerking en de vergaderingen van de Krimpenerwaardraad (incl. bijbehorende vergaderstukken) vindt u op de K5-website.

www.k5-gemeenten.nl


---

| |