Cultuurfonds Muziekprijs toegekend aan Tim de Wolf

26/09/2007 09:57



Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds



Amsterdam, 26 september 2007. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Muziekprijs 2007 toegekend aan Tim de Wolf voor zijn uitstekende prestaties bij het in kaart brengen, catalogiseren en digitaal vastleggen van historische Antilliaanse en Arubaanse muziekopnamen. Deze toekenning onderstreept de enorme waarde van goede muziekarchivering. De prijs wordt 2 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Tim de Wolf (Hilversum, 1960) uit Soest is historicus en audio archeoloog. Na zijn studie sociaal-economische geschiedenis in Utrecht volgde hij een postdoctorale opleiding economisch en sociaal-historisch onderzoek. De Wolf koppelt zijn heuristische vaardigheden aan oprechte passie voor de Antilliaanse en Arubaanse muziek en haar tradities. Het resultaat is dat deze muziek weer hoorbaar en beschikaar is en voor iedereen toegankelijk. Het werk van De Wolf heeft ook een afgeleid effect. Het geeft een goede kijk op de vocale traditie in het Papiaments. Linguïstische kwesties als specifiek woordgebruik, eventuele veranderingen in syntax en grammatica, en leenwoorden door de decennia heen komen door De Wolfs werk beschikbaar voor onderzoek door taalkundigen.

Uit het juryrapport
"In een tijd waarin de Antillen en Aruba vaak op een andere dan positieve manier in het nieuws komen, zijn De Wolfs werk en daarmee de culturele uitbundigheid van de eilanden een weldadige en hoogst noodzakelijke afwisseling, die ons leert om de rijkdom die we hiervan hebben gekregen, opnieuw te waarderen."

De jury van de Prins Bernhard Cultuurfonds Muziekprijs 2007 bestond uit Yvonne van den Berg, Hans Mantel, Stan Rijven (voorzitter), Rein Spoorman en Emile Wennekes.

Bijlagen

1. Statuut Prins Bernhard Cultuurfonds Muziekprijs

2. Overzicht winnaars sinds 1994

Statuut Prins Bernhard Cultuurfonds Muziekprijs

Algemeen
Het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt zich ten doel cultuur en natuurbehoud in Nederland te bevorderen.

Specifiek
In 1992 heeft het Cultuurfonds de Prins Bernhard Cultuurfonds Muziekprijs ingesteld ter bekroning van activiteiten op het terrein van de muziek in Nederland. De prijs is in 1994 voor het eerst uitgereikt.

Toekenning
De prijs wordt eens in de drie jaar toegekend aan een in het Koninkrijk der Nederlanden gevestigde instelling, persoon of groep van personen die zich op het terrein van de muziek in Nederland buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt. Wanneer de jury geen geschikte kandidaat heeft gevonden, wordt de prijs niet toegekend.

Bedrag
Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Van dit bedrag kan 25% door de laureaat vrij worden besteed, en 75% dient in overleg met en na goedkeuring van de Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds te worden bestemd voor een of meer projecten op het werkterrein van de laureaat.

Terrein/categorie
Per keer wordt door de jury vastgesteld in welke categorie van het muzikale leven de prijs dat jaar wordt toegekend. Er is uitdrukkelijk geen sprake van een van tevoren vaststaande afwisseling van categorieën. De jury heeft zo de ruimte om op ontwikkelingen in te spelen.

Benoeming jury
De Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds benoemt en ontslaat de leden van de jury. De jury bestaat uit vijf leden, van wie er drie voor zes jaar worden benoemd en twee steeds voor een jaar. De drie vaste leden, die de kernjury vormen, zijn niet herbenoembaar. De Raad van Toezicht streeft ernaar ten minste één lid van de vaste adviescommissie Podiumkunsten, waaronder de prijs ressorteert, tot lid van de jury te benoemen. De twee tijdelijke leden worden benoemd nadat de categorie waarop de prijs dat jaar betrekking heeft, op voordracht van de kernjury door de Raad van Toezicht is vastgesteld. Zij dienen bij uitstek in deze categorie deskundig te zijn.

Overzicht winnaars Prins Bernhard Cultuurfonds Muziekprijs

Jaar Winnaar Discipline
2007 Tim de Wolf muziekarchivering
2004 Jan Wolff bekroning van een persoon
2002 Walter van Hauwe bekroning van een veelzijdig musicus
2000 Harry Coster bekroning van conservering van geluidsopnamen 1998 Nieuw Ensemble/Joël Bons bekroning van een ensemble
1996 Hein Van de Geyn bekroning van een jazzmusicus
1994 Peter Smids bekroning van een programmeur





http://www.cultuurfonds.nl