Provincie Flevoland



Provincie huisvest voldoende statushouders

De provincie heeft in de eerste helft van dit jaar meer statushouders gehuisvest dan waartoe zij wettelijk verplicht was. De gemeenten in Flevoland moesten samen 67 statushouders huisvesting bieden; die taakstelling hebben zij ruimschoots gehaald. Uiteindelijk hebben 69 statushouders een woning gekregen.

Op grond van de Huisvestingswet hebben gemeenten tot taak statushouders te huisvesten. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Elk halfjaar horen gemeenten van het ministerie van Justitie hoeveel statushouders ze moeten huisvesten.

De provincie ziet erop toe dat gemeenten deze taak naar behoren uitvoeren. De provincie brengt na afloop van elk halfjaar een wettelijk voorgeschreven verslag uit aan de minister VROM over de stand van zaken. Recent is dat dus gedaan over het eerste halfjaar van 2007.

In de periodes daarvoor waren er al 26 statushouders meer gehuisvest dan de taakstelling vroeg. De voorsprong in de uitvoering van de taakstelling voor de provincie als geheel is dus behouden gebleven, en dankzij de inspanningen van gemeenten en woningcorporaties zelfs iets versterkt.

Vanwege het `generaal pardon' zal het aantal statushouders dat een woning moet worden aangeboden in de komende tijd aanmerkelijk groter zijn. Hoeveel groter is op dit moment nog volstrekt onduidelijk: veel asielzoekers zitten nog in een procedure. Als zij definitief mogen blijven, hebben zij het recht op vrije vestiging. Dit betekent dat `Flevolandse' statushouders dan buiten de provincie kunnen gaan wonen, en dat er omgekeerd mensen hier komen wonen.