Job Cohen geeft startschot voor proef met gratis pinnen

26/09/2007 10:19



Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen



Winkels en horeca moeten veiliger worden met minder geld in kas

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam geeft woensdag 26 september het goede voorbeeld door in café Heffer, centre du café historique met pin de rekening te betalen. De pintransactie van de burgemeester vormt het startschot voor een proef met gratis pinnen. Door winkeliers met een verhoogd risico een jaar lang gratis te laten pinnen wil de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen samen met de PvdA Amsterdam en MKB-Amsterdam de veiligheid van winkeliers vergroten.

'Wij willen met deze actie collega-ondernemers te hulp schieten. Doordat er minder contant geld in kas is, moeten ondernemers een minder aantrekkelijk doelwit worden voor bedreigingen en overvallen', zegt Henk van den Broek, voorzitter van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen. Aan de proef kunnen maximaal vijftig winkeliers en horecagelegenheden in Amsterdam meedoen. Naast burgemeester Job Cohen zal ook hoofdcommissaris Bernard Welten van politie aanwezig zijn om het belang van veilige wijken, buurten en winkels te onderstrepen.

Voor de proef komen winkeliers en horecaondernemers in aanmerking die zich kwetsbaar en bedreigd voelen. Winkeliers en horecagelegenheden die werkelijk bedreigd of overvallen zijn, krijgen voorrang. De deelnemende bedrijven krijgen een jaar lang alle kosten voor het pinnen vergoed. Ze worden gratis uitgerust met een pinautomaat, de juiste telecomverbinding en hoeven een jaar lang geen transactiekosten te betalen aan de bank. Ondernemers die meedoen met de proef, mogen de apparatuur na de proef houden als ze blijven pinnen. De proef is geslaagd als de veiligheid van het personeel, de ondernemer en de klant stijgt doordat er minder geld in kas is.

'Naast de onveiligheid die contant geld met zich meebrengt,' vertelt Van den Broek, 'beseffen veel ondernemers onvoldoende dat met contant geld ook kosten zijn gemoeid. De tijd die je kwijt bent om geld af te storten, het opmaken van de kassa, personeelskosten aan de kassa en de administratie. Pinnen is in vergelijking met contant geld dus minder duur dan veel ondernemers denken. Maar het levert wel meer veiligheid op.'

De proef is een initiatief van de PvdA-raadslid Daniël Roos en is uitgewerkt door de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, MKB Amsterdam en Koninklijke Horeca Amsterdam. Namens de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen zal voorzitter Henk van de Broek het woord voeren.





http://www.efficientbetalen.nl