Gemeente Bedum


Oude gasfabriek Bedum moet wijken voor nieuwbouw

26 september 2007
Gemeente presenteert herontwikkelingsplan

Het pand van de voormalige gasfabriek aan Boterdiep Wz./Wilhelminalaan in Bedum is niet meer te redden en moet plaats maken voor nieuwbouw. B. en w. van Bedum hebben, samen met Essent en de provincie, een plan laten ontwikkelen dat uitgaat van de bouw van een zorgcomplex, woningen en mogelijk kantoren op de locatie. Behoud van de voormalige gasfabriek is niet mogelijk, zo blijkt uit verschillende studies. De fundering , de vloeren en het metselwerk zijn zodanig door vervuiling aangetast dat sloop nog de enige optie is. Het terrein van de voormalige gasfabriek is ernstig vervuild met onder meer teer en cyanide. Ook de bodem van het Boterdiep ter hoogte van de locatie is vervuild.

Door de firma Royal Haskoning zijn vier mogelijkheden uitgewerkt om te komen tot herontwikkeling van de locatie. Het college heeft gekozen voor een variant waarin woningstichting Wierden en Borgen wil participeren: de realisatie van een zorgcomplex voor ouderen, gecombineerd met woningen en mogelijk kantoren. Deze variant blijkt economisch het meest haalbaar. De belangrijkste noordelijke entree van het dorp Bedum krijgt hiermee een representatieve uitstraling. Voor de herontwikkeling van de locatie werkt de gemeente samen met de provincie Groningen en Essent, die eigenaar van de grond en de opstallen is. Voorafgaand aan de bouw zullen het zwaar verontreinigde terrein en de vervuilde boden van het Boterdiep moeten worden gesaneerd. De sanering en het bouwrijp maken van de locatie worden begroot op ruim 1,6 miljoen Euro. Door plaatselijke organisaties is de afgelopen jaren geijverd voor het behoud van de karakteristieke gevel van het voormalige fabriekspand, dat dateert uit de jaren 10 van de vorige eeuw. Uit de studie van Royal Haskoning komt naar voren dat behoud geen haalbare kaart meer is. De fundering, de vloeren en de wanden van het gebouw zijn zwaar aangetast door chemicaliën, waaronder cyanide. De bouwkundige staat van het pand is ronduit slecht. Behoud is daarom uitgesloten. Het ingenieursbureau doet in het ontwikkelingsplan wel de suggestie om in de nieuwbouw elementen van het fabrieksgebouw te laten terugkeren.

Het college van Bedum legt het herontwikkelingsplan op 25 oktober aanstaande voor aan de gemeenteraad. De videobeelden van deze vergadering kunt u live of later volgen via deze website. Dan wordt ook het voorstel gedaan om voor de verdere ontwikkeling 40.000 Euro beschikbaar te stellen. De andere belanghebbende partijen de provincie en Essent hebben al vergelijkbare bedragen toegezegd. Met die bijdragen wordt onder meer externe procesmanager aangetrokken die het project namens de gemeente, de provincie en Essent verder gaat begeleiden.