Ingezonden persbericht


Onderstaand de reactie van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op bericht Heffing op vlees:

De kassa van de supermarkt is geen belastingloket. Het CBL ziet dan ook niets in de voorgestelde milieuheffing op vlees. Het CBL voorziet een enorme administratie die de heffingen op vlees gaan opleveren. Dit gaat de supermarktbranche tientallen miljoenen euro's kosten. Deze uitvoeringskosten van een milieuheffing zijn niet meegenomen in de berekeningen van de adviesbureau's.

Het CBL pleit voor BTW-verlaging voor gezonde en duurzaam geproduceerde producten. Zo kunnen biologische producten, fair trade producten maar ook groente en fruit en producten met een gezondheidslogo allemaal naar het nultarief gebracht worden. Hierdoor worden deze producten goedkoper voor de consument en zullen daardoor meer verkocht worden.

Aan het meer duurzaam maken van de productie van voedsel werken supermarkten van harte mee. Zo hebben supermarkten het initiatief genomen om alleen nog vlees verkopen van verdoofd gecastreerde varkens en zijn er in supermarkten alleen nog maar scharreleieren te koop. Ook hebben supermarkten de afgelopen jaren de markt voor biologische producten opengetrokken en bereikbaar gemaakt voor alle consumenten. Verder zijn supermarkten actief op gebied van weidegang voor koeien en arbeidsomstandigheden in de derde wereld.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.