Universiteit Maastricht

26 september 2007
Eerste masterdiploma's Moleculaire Levenswetenschappen Grote vraag naar afgestudeerden

De eerste tien studenten die de masteropleiding Moleculaire Levenswetenschappen van de transnationale Universiteit Limburg (tUL) hebben voltooid, hebben allemaal al een baan als ze aanstaande vrijdag hun diploma in ontvangst nemen. Deze tweejarige (Engelstalige) master voorziet in een grote behoefte aan life sciences onderzoekers in de Euregio. De twee uitvoerende universiteiten (van Hasselt en Maastricht) zien de aanmeldcijfers dan ook gestaag groeien. Dit jaar startten ruim 220 studenten met de bachelor en 64 met de master. Daarmee is `Molecular Life Sciences' snel uitgegroeid tot de grootste Molecular Life Sciences opleiding in de BeNeLux.

Studenten Moleculaire Levenswetenschappen bestuderen de moleculaire mechanismen van gezondheid en ziekte. Een onderzoeksgebied dat de afgelopen jaren sterk gegroeid is en dat ook de komende jaren zal blijven doen. De vertaalslag `van cel naar samenleving' is van groot belang voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van betere medicijnen voor ziektes als kanker en hart- en vaatziekten. Afgestudeerden worden bijvoorbeeld onderzoekers bij universiteiten, instellingen en bedrijven, of gaan werken bij centra voor volksgezondheid, milieu en genetica.
Binnen de tUL is de opleiding Moleculaire Levenswetenschappen een belangrijk speerpunt, naast de ontwikkeling van onderzoek en de uitbouw van maatschappelijke dienstverlening. De opleiding is tot stand gekomen door een transnationale samenwerking, uniek in Europa, waarbij een voortrekkersrol is weggelegd voor de Universiteit Maastricht en de Universiteit Hasselt. Nadat in 2002 de eerste studenten begonnen met de bacheloropleiding en deze in 2005 afsloten, hebben nu de eerste 10 studenten het volledige 5-jaarsprogramma doorlopen.

De masteropleiding is uniek van opzet en kent twee specialisaties, Clinical Molecular Sciences en Molecular Health Sciences. De nadruk ligt op het verwerven van vaardigheden en de samenwerking binnen multidisciplinaire onderzoeksteams. De opleiding draagt in belangrijke mate bij aan het internationale karakter van de Universiteit Maastricht. In de academische wereld (o.a. promotieplaatsen) en de industrie is grote behoefte aan life sciences onderzoekers.

Noot voor de pers:
De feestelijke diploma uitreiking vindt plaats van 16.00 tot 18.00 uur in de Akenzaal van Universiteitssingel 40. U bent van harte welkom. Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij J. Glatz, Programmacoördinator Masteropleiding MLW, tel. 043 3881998, e-mail Glatz@GEN.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.