Gemeente Amsterdam


Bij eBezoekadres
Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht
Datum 26 september 2007
Kenmerk 167

Resultaten onderzoek naar tegenvallers bij HR-Centrale

Het College van B&W kan zich vinden in de belangrijkste conclusies van de onafhankelijke onderzoekscommissie Ringeling. Deze heeft de overschrijdingen in tijd (6 maanden) en geld (90 miljoen euro) onderzocht bij de nieuwbouw van de hoogrendement afvalverbrandingsinstallatie (HR-AVI) van het AfvalEnergieBedrijf Amsterdam (AEB). Het College deelt het beeld van de onderzoekscommissie dat het project succesvol is afgerond, ondanks de ernstige fouten die in het proces zijn gemaakt. Deze fouten noodzaken het College lessen te trekken voor de toekomst. Daarom zal het College de aanbevelingen van de commissie met urgentie opvolgen.

De belangrijkste conclusie uit het rapport Ringeling is dat: `de overschrijdingen in tijd en geld bij het HR-AVI project deels zijn terug te voeren op een oorspronkelijke raming waarin ten onrechte geen rekening is gehouden met risico's die wel degelijk voorzien werden. (...) Voor een zeer groot deel zijn de overschrijdingen te wijten aan de wijze waarop het project is aangestuurd en gemanaged.'

Het college is het eens met deze conclusie. De beslissing om de HR-AVI te bouwen is niet verkeerd geweest. De wijze van management en aansturing heeft echter tot grote overschrijdingen geleid.

Het AEB had, als opdrachtgever, een grote invloed op de dagelijkse gang van zaken. Dit terwijl zij onvoldoende was toegerust op het management van een dergelijk complex project. Hierdoor waren de rollen van opdrachtgever, ontwerp, engineering en projectmanagement niet duidelijk gescheiden.

Ook vanuit het Stadhuis ontbrak adequaat toezicht. De commissie Ringeling zegt hierover: `De facto wordt AEB nauwelijks gecontroleerd. De sterke leiding van een dienst kan eigenlijk tot op zekere hoogte zijn gang gaan. Het stadhuis was meer volgend dan leidend. De aansturing was er een waarbij het bestuur het bedrijf volgde'.

Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels: `De beslissing om deze ketel te bouwen was goed, en het is mooi dat hij nu draait. Maar het proces is moeizaam gegaan. Daaruit moeten we, op alle niveaus, lering trekken. Het is schokkend te moeten constateren dat de aanbevelingen van de commissie Herweijer zo matig zijn opgevolgd. Pas vorige zomer was het `alle hens aan dek'. Toen zijn ervaren mensen aangesteld om het project vlot te trekken. Dit zowel binnen de projectleiding als in de Raad van Advies die vorig najaar aan de slag is gegaan. Het College zet zich er voor in dat alle grote projecten conform de aanbevelingen van Ringeling worden georganiseerd en aangestuurd'.

Het College erkent dat het `vermetel vertrouwen' waarvan gedurende dit project te lang sprake was, moet worden vervangen door beter bestuurlijk toezicht en aansturing. Vooral de aanbevelingen die gaan over het inbouwen van betere checks and balances hebben de aandacht van het college. Er moet gemeentebreed voldoende aandacht zijn voor goed overheidsmanagement. Zo wordt in het onderzoek naar een eventuele verzelfstandiging

van het AEB nadrukkelijk meegenomen of hiermee een beter toezicht en betere aansturing van het bedrijf mogelijk is.

Op 1 augustus 2007, na enkele weken van proefdraaien, is de HR-AVI in bedrijf genomen. De uitgangspunten van 2002, namelijk milieuvriendelijk, efficiënt en goedkoop afval verbranden, staan ondanks de moeilijke weg hiernaartoe nog steeds overeind.

Pb-167



Gemeente Amsterdam