Jan Linders, Gunnebo en Fortis lanceren uniek geld concept in retail

26/09/2007 10:48



Gunnebo Nederland B.V.



Jan Linders, Gunnebo en Fortis
starten gezamenlijk een proef met het
"gesloten en geïntegreerd cash management systeem"
bij Jan Linders in Tegelen

Jan Linders supermarkten, Gunnebo en Fortis hebben gezamenlijk voor Jan Linders een oplossing ontwikkeld voor de afhandeling van contant geld in de retail omgeving. Dit geïntegreerde concept zorgt vanaf nu voor een veilige en efficiënte en snelle afhandeling van alle contante betalingen van consument tot en met bank. Hiermee wordt een efficiënte oplossing geboden voor, naast Pin, de nog meest populaire manier van betalen namelijk, contant.

Het project heeft als doelstellingen: verhogen van de veiligheid rondom contant geld, efficiency in de winkeloperatie, het verbeteren van werkkapitaalbeheer en het verlagen van de total cost of ownership van contant geld.

Na introductie in Jan Linders Tegelen zal het systeem in de komende weken uitgerold worden in de vestigingen van Jan Linders in Boxmeer, Arnhem en Heerlen.

Gesloten en geïntegreerd cash managementsysteem

Het systeem is helemaal gesloten en veilig, de ondernemer hoeft niet meer zelf de kassalades af te romen of opnieuw op te maken. Het afromen van het geld geschiedt door een, met inktpatroon beveiligde, cassette. Deze cassette wordt gekoppeld aan een speciale transferkluis (de CTU). Zonder menselijk tussenkomen is de transferkluis in staat om de cassette te legen en vervolgens de inhoud te deponeren in een sealbag en de gegevens door te geven aan Fortis Bank voor bijboeking op de rekening. De gesloten sealbag wordt door een waardetransporteur afgevoerd naar de geldtelcentrale. Het moment van afvoeren van de sealbag is afhankelijk van de vulgraad en zal plaatsvinden op wisselende dagen.

Alle hardware componenten binnen het systeem zijn gekoppeld via Cash management software (SafePay Control), binnen een datacenter. Deze software maakt het mogelijk dat Jan Linders zijn bijschrijving op zijn Fortisrekening-courant ontvangt zodra het geld is afgestort in de kluis. Dit geeft een enorme versnelling en verruiming van het werkkapitaal van Jan Linders. Dit chartale product is met name ontwikkeld voor de grotere detaillisten, die hiermee onder bepaalde voorwaarden en condities eerder kunnen beschikken over hun geld.

De klanten van Jan Linders die met contant geld betalen, gaan het muntgeld zelf deponeren in de speciale muntenautomaat (SafePay CoinRecycler) die in de kassa is geïntegreerd. De caissière neemt de biljetten nog wel aan en stopt deze in de daarvoor bestemde biljettenautomaat (SafePay NoteRecycler). Het ingenomen geld wordt door de automaten gecontroleerd op echtheid conform de normen zoals gesteld door de Europese Centrale Bank (ECB), en is direct uit het zicht opgeslagen. Vervolgens weet het kassasysteem van TorexRetail exact hoeveel de klant heeft betaald en SafePay geeft de klanten het wisselgeld (munten en/of biljetten) terug.

Jan Linders b.v. exploiteert in eigen beheer 53 supermarkten in Zuid-Nederland (Limburg, Oost-Midden-Brabant en Zuid-Gelderland). Bij Jan Linders werken ruim 2.700 mensen. De te verwachten consumentenomzet over 2007 is EUR 290 miljoen.

Gunnebo is een internationale beveiligingsgroep met een jaaromzet van EUR 730 miljoen enen telt 6.800 werknemers. Gunnebo levert geïntegreerde beveiligingsoplossingen voor het bankwezen, de detailhandel en andere sectoren met een behoefte aan beveiliging op hoog niveau. Gunnebo heeft een gesloten geldsysteem ontwikkeld, SafePay. SafePay bestaat uit een aantal onderdelen, te weten de verwerking van munten (CoinRecycler), verwerking van biljetten (NoteRecycler), geldcassettes (IntelligentDepositUnit) en kluis (CashTransferUnit). Alle componenten worden beheerd door Cash Management Software welke de gehele geldstroom in beeld brengt.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Zij biedt particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het verzekeringsintermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 35,1 miljard (31/08/2007), behoort Fortis tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa





http://www.gunnebo.nl

http://www.rosengrensmartens.nl