Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 280 KV
Datum: 26 september 2007

Provincie Fryslân steunt technische bedrijven en scholen die zuinig willen zijn op hun oudere personeel

De provincie Fryslân stelt een subsidie van E 12.000 beschikbaar voor het project "Aanjagen senioriteitsbeleid in Friesland 2007". In het project worden Friese technische bedrijven en onderwijsinstellingen begeleid bij het ontwikkelen en implementeren van hun eigen seniorenbeleid. Het project staat open voor 20 tot 40 bedrijven en instellingen die werk willen maken van de inzetbaarheid van hun oudere personeel.

Bedrijven kiezen er nogal eens voor om hun ouder wordende werknemers te ontzien. Daardoor wordt van deze medewerkers minder gevraagd dan zij te bieden hebben. Wanneer bedrijven gebruikmaken van hun kennis en ervaring, komen deze medewerkers meer tot hun recht en putten zij meer voldoening uit hun werk. Het personeelsbeleid dat hiervoor nodig is, staat eigenlijk pas in de kinderschoenen. Het aanjaagproject dat de provincie Fryslân subsidieert, helpt bedrijven en instellingen dergelijk personeelsbeleid te ontwikkelen en te implementeren. Het project richt zich op de sectoren techniek en onderwijs, omdat daar sprake is van vergrijzing.

In vier denktankbijeenkomsten maken deelnemers een plan van aanpak om in het eigen bedrijf of instelling seniorenbeleid te starten. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor ondernemers, (locatie)directeuren of personeelsfunctionarissen uit de techniek en het onderwijs. De sessies vinden plaats in groepen van maximaal 10 personen. Eerdere ervaringen wijzen uit dat het gezamenlijk optrekken met andere deelnemers in vergelijkbare situaties belangrijk is.

Tijdens de bijeenkomsten wordt ook ingegaan op de vervolgtrajecten in de eigen organisatie. Ter ondersteuning worden er één of twee individuele gespreken aangeboden, specifiek over de implementatie. Zo wordt er rekening gehouden met de verschillende behoeften en aanpakken in verschillende bedrijven en instellingen.

Het project is in handen van de Stichting Senioriteit Nederland, die zichzelf tot doel stelt om kennis over levensfasebewust personeelsbeleid te verspreiden en toe te passen in het bedrijfsleven en (semi-)overheidsinstellingen. Het project krijgt ook Europese subsidie.

Informatie over de Stichting Senioriteit Nederland is te vinden op www.stichtingsenioriteit.nl.

---- --