Gemeente Capelle a/d IJssel

Tussenrapportage ESF Work First 2006-2007

Uit de tussenrapportage die in juli is opgesteld over het project Work First blijkt dat het project als succesvol kan worden beschouwd. In de periode juli 2005 tot juli 2007 heeft de gemeente 992 klanten van Sociale zaken een reïntegratietraject aangeboden. Tijdens dit traject kan de klant zijn of haar mogelijkheden op de arbeidsmarkt verkennen met behoud van uitkering. Om deze trajecten te bekostigen, maakt de gemeente gebruik van subsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het ESF-project loopt nog tot 31 december 2007.

Wat is Work First?

Het uitgangspunt in de Wet werk en bijstand (Wwb) is dat iedereen zo veel mogelijk aan het werk moet. Dit betekent dat de inspanningen van Sociale Zaken erop gericht zijn om klanten zo spoedig mogelijk uit de bijstand te laten stromen naar reguliere arbeid. Uiteraard houdt Sociale Zaken hierbij zo veel mogelijk rekening met de mogelijkheden en capaciteiten van haar klanten. Maar werken staat voorop.

Wie krijgt ondersteuning?

Bewoners van de gemeente Capelle aan den IJssel die als werkzoekende bij het centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zijn ingeschreven en er zelf niet in slagen om werk te vinden, kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning bij het vinden van werk.

Wat voor ondersteuning biedt Sociale Zaken?

Ondersteuning kan op veel manieren. Het volgen van een reïntegratietraject bij een leerbedrijf behoort tot de mogelijkheden, maar ook het volgen van korte trainingen. De ondersteuning van Sociale Zaken is erop gericht om de afstand tot de arbeidsmarkt zo klein mogelijk te maken.

Subsidies vanuit het Europees Sociaal Fonds

ESF-subsidie is bestemd voor projecten die gericht zijn op de bestrijding van langdurige werkloosheid, het aan het werk helpen van jongeren en gelijke kansen voor vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt.