Gemeente Capelle a/d IJssel

Hoe is het fietsklimaat in Capelle?

Op 19 september jongstleden startte wethouder Hans Jacobs van Verkeer de metingen voor de Fietsbalans. Met de Fietsbalans onderzoekt de Fietsersbond de kwaliteit van de fietsroutes in Nederland en meer specifiek - Capelle aan den IJssel. Met een meetfiets en meetauto,m voorzien van allerhande apparatuur, reed de Fietsersbond een aantal routes waarbij zoveel mogelijk informatie werd verzameld. Onder meer zijn weginrichting, trillingshinder, snelheid, concurrentiepositie fiets versus auto, geluid en luchtkwaliteit onderzocht.

Voor de Fietsbalans zijn tussen 2000 en 2004 al fietsroutes in 125 gemeenten onderzocht. In 2006 is de Fietsersbond gestart met het vervolgonderzoek Fietsbalans-2, dat werd uitgebreid met drie nieuwe aspecten: fietsparkeerbeleid, luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik. De Fietsersbond wil onder andere de concentraties schadelijke uitlaatgassen onderzoeken. Met de Fietsbalans-2 krijgt Capelle heel specifieke informatie over de gezondheidswinst die er te behalen is bij een verhoging van het fietsgebruik en aanpassing van het verkeersbeleid.

Stappenplan

Capelle doet nu mee met het vervolgonderzoek omdat het wil weten hoe het met het fietsklimaat in de gemeente is gesteld. De bestemmingen van de fiets- en autoroutes voor het onderzoek zijn bepaald aan de hand van een stappenplan dat voor alle deelnemende gemeenten wordt toegepast. Voor de routes werd een aantal woningen en publieksaantrekkende locaties als bestemming gekozen. Naast de Koperwiek zijn enkele andere winkelcentra in de route opgenomen. Andere belangrijke bestemmingen zijn NS-station Schollevaar als OV-locatie, Ziekenhuis IJsselland, een aantal woningen en sportvelden. Het onderzoek levert gedetailleerde aanbevelingen op voor verbeteringen van de fietsinfrastructuur en de resultaten worden verwerkt in het gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan 2008.