Dienstenbond CNV

Nieuws

26 september 2007

CNV wil opdringen CAO Mode- en Sportwinkels voorkomen

Door: Jeroen Warnaar

De CAO voor mode- en sportwinkels die Mitex vorig jaar heeft gesloten met De Unie geldt niet voor alle medewerkers in de mode- en sportwinkels. Dat wil CNV Dienstenbond graag zo houden. Daarom heeft CNV Dienstenbond bij het ministerie van Sociale Zaken bezwaar gemaakt tegen het Algemeen Verbindend Verklaren (AVV) van de CAO voor alle medewerkers in mode- en sportwinkels.

In september vorig jaar heeft de werkgeversvereniging voor mode- en sportwinkels een CAO gesloten met De Unie. Dit nadat alle betrokken vakbonden een eindbod van Mitex voor de CAO hadden verworpen. Het heeft CNV Dienstenbond destijds zeer verbaasd dat Mitex een akkoord heeft gesloten met De Unie omdat zij niet of nauwelijks werknemers in mode- en sportwinkels vertegenwoordigt. Dit bleek ook uit het akkoord dat De Unie met Mitex heeft gesloten, aangezien dit een aanmerkelijke achteruitgang betekende voor de medewerkers in de mode- en sportwinkels, maar dat hebben jullie de afgelopen tijd zelf ondervonden. Middels ludieke acties, protestacties bij bijeenkomsten van de Mitex, briefkaartenacties en een nieuwjaarskaartenactie hebben we Mitex duidelijk geprobeerd te maken dat dit niet acceptabel was, maar Mitex bleek er doof voor.

CAO geldt niet voor alle medewerkers
Na oktober 2006 hebben aan de leden gemeld dat de CAO dit Mitex en De Unie hebben gesloten niet geldt voor alle medewerkers in de branche. Allen Unie-leden zijn gebonden en Mitex-leden moeten het hun werknemers aanbieden. Die kunnen dit weigeren als ze geen lid zijn van De Unie. Dit moeten ze dan wel aangeven bij hun werkgever. We hebben een oproep gedaan aan leden om juridische procedures te starten tegen hun werkgever, maar in de praktijk bleek dit voor veel CNV-leden die intensief samen werken met hun werkgevers een stap te ver. Wel hebben diverse leden de problematiek bij hun werkgever aan de orde gesteld en bevestigd gekregen dat de oude CAO voor hen blijft gelden.

CAO toch opdringen aan alle medewerkers
Deze zomer bereikte ons het bericht dat Mitex en De Unie hun CAO toch willen opdringen aan alle medewerkers in de mode- en sportwinkels. Ze hebben aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gevraagd hun CAO voor iedereen Algemeen Verbindend te verklaren. CNV Dienstenbond vindt dit onacceptabel. Enerzijds van Mitex omdat zij op deze wijze een grote verslechtering van arbeidsvoorwaarden doordrukt en anderzijds van De Unie omdat zij nauwelijks leden in de detailhandel heeft en nu haar afspraken ook nog aan ons wil opdringen. Daarom hebben wij bezwaar gemaakt bij het ministerie van SZW met het verzoek de CAO niet algemeen verbindend te verklaren.

CAO loopt af
Eind dit jaar loopt de CAO tussen Mitex en De Unie af. Daarbij proberen we het opdringen van de CAO aan alle medewerkers tegen te houden. Binnenkort moet echter opnieuw gesproken worden over een CAO. Mitex kan eigenlijk niet om CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten heen bij het afsluiten van een nieuwe CAO. Mitex ziet dat De Unie het afgelopen jaar weinig heeft gedaan voor de branche en dat zij weinig leden vertegenwoordigt. Anderzijds zal Mitex dat niet zomaar toegeven. Daarnaast zal CNV Dienstenbond niet zonder meer op basis van de het akkoord dat Mitex en De Unie hebben gesloten doorpraten met Mitex over een nieuwe CAO. Dan moet er toch eerste iets veranderen aan de huidige CAO. Al met al dus een lastige situatie.

Dat ontslaat ons er echter niet van na te denken over zon nieuwe CAO. Daarom wil CNV Dienstenbond graag van je horen tegen welke problemen rond de CAO u momenteel het meest aanloopt en welke zaken u het meeste dwars zitten. Gaat het dan om het afschaffen van de toeslagen, het uitbreiden van de wachtdagen bij ziekte, de grotere flexibiliteit die verwacht wordt, all-in afspraken, het afschaffen van het afhelpkwartiertjes enzovoorts. Verder horen we ook graag van je welke zaken in een eventuele nieuwe CAO geregeld moeten worden. Stuur dit naar modesport@remove-this.cnvdibo.nl .

Maak je collega lid!
In deze moeilijke en onzekere tijden rond de CAO is het belangrijk dat CNV Dienstenbond gesteund wordt door zoveel mogelijk werknemers uit de branche. Bij velen van jullie is dit duidelijk geworden want het afgelopen jaar heeft CNV Dienstenbond heel wat leden ingeschreven. Het zijn er echter nog niet genoeg om een vuist te kunnen maken. Roep daarom je collega op om lid te worden. CNV Dienstenbond kent de laagste vakbondscontributie en een aangepaste contributie voor parttimers en jongeren. Meer informatie hierover kun je vinden op www.cnvdienstenbond.nl/modesport onder lid worden. Wil je collega meer informatie over CNV Dienstenbond hebben dan kun je ook zijn of haar naam en adresgegevens aan ons doorgeven, zodat we een informatie-pakketje kunnen sturen.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kun je contact opnemen met je bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of per mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Dienstenbond kun je vinden op www.cnvdienstenbond.nl/modesport .