Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Opening nieuw expertise- en innovatiecentrum ANWB

Toespraak | 24-09-2007 | Den Haag | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Nederland in beweging houden is voor mij als minister van Verkeer en Waterstaat natuurlijk het allerbelangrijkste. Mobiliteit is de kurk waarop onze economie drijft. Of zoals de ANWB zegt: `you gotta move'.

Om het verkeer in Nederland op gang te houden, doen we veel. Op de korte termijn proberen we met slimme projecten de files te verminderen. Begin oktober start bijvoorbeeld een pilot met een verplaatsbare barrier. Die barrier bestaat uit een flexibel lint met van stukken beton, waarmee je een weghelft tijdelijk wat meer capaciteit kunt geven, bijvoorbeeld tijdens werkzaamheden. Mooi toch, als je er met zo'n idee voor kunt zorgen dat de bereikbaarheid snel verbetert? Op de langere termijn maak ik me er sterk voor wegen aan te leggen waar we al jaren over bakkeleien én komt Anders Betalen voor Mobiliteit eraan. Er wordt hard gewerkt aan bereikbaarheid!

Verkeer en Waterstaat kan dit uiteraard niet alleen. Daarom ben ik blij met een partner als de ANWB, die bijvoorbeeld meedenkt over de invoering van zoiets ingewikkelds als beprijzing. En ook met dit nieuw Expertise- en Innovatiecentrum, draagt de ANWB zijn steentje bij aan een mobiel Nederland. Met dit vierde centrum, naast Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, levert u opnieuw een professionele bijdrage aan doorstroming, veiligheid en milieu. Wat ik vooral belangrijk vind, en wat ik zeer waardeer, is dat er met de komst van dit centrum een goede locatie is waar auto's snel naartoe kunnen als ze van de weg moeten. Auto's die op de drukke A4, A13 en A12 stranden, zijn in no time hier. En dat past bij de lijn die mijn ministerie steeds meer voorstaat, te weten: bij pech sneller van de weg. Die kapotte auto moet in geval van nood vlot naar een parkeerplaats of, nog beter, naar een hightech, multifunctioneel centrum als dit. Daar kan hij rustig gerepareerd worden. Dat is veiliger voor alle betrokkenen én het is beter voor de doorstroming.

Een bijzonder snufje is de mechanische parkeergarage. Die interesseert me mateloos, want de auto's kunnen er op een slimme manier worden gestapeld. Ik ben daar heel benieuwd naar, dus wat mij betreft gaan we zo een rondje maken. Maar pas nadat ik de ANWB nóg een keer heb bedankt. U levert met uw werk een hele nuttige bijdrage aan de Nederlandse maatschappij, en daar mag u best trots op zijn. Ik ben dat in ieder geval wel!

Dank u wel.