Gemeente Drechterland


26-9-2007
Drechterlandse dijk eerste van 14 programma's

Dijkversterking officieel van start

Staatssecretaris Huizinga heeft het startsein voor de dijkversterking tussen Enkhuizen en Hoorn gegeven.

Dit is het eerste project van in totaal 14 dijkversterkingprogrammaâs van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waarbij de komende acht jaar zoân 430 miljoen euro gemoeid is.

Tot 2012
In de afgelopen vijf jaar zijn voorbereidingen getroffen om de Markermeerdijk te versterken. Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de dijk, die tot 2012 zullen duren, begonnen. Het hoogheemraadschap werkt bij de voorbereiding daarvan samen met Rijkswaterstaat, provincie en gemeenten en houdt uitgebreid rekening met natuur, recreatie en het wonen en werken langs de dijk.

Respect voor natuur en bewoners
De Markermeerdijk wordt op verschillende manieren versterkt. Op sommige plaatsen wordt de dijk verhoogd en verbreed, op andere plekken komt een buitendijks voorland om de golven te breken. Elders geeft een steunberm extra sterkte. Bij ruimtegebrek, bijvoorbeeld als woningen dicht op de dijk staan, komen stalen damwanden voor een stevige verankering van het dijklichaam.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier staat voor de veiligheid van ruim 1 miljoen mensen, de goede staat van de dijken is daarvoor essentieel. Het veranderende klimaat zorgt voor een extra uitdaging. Het hoogheemraadschap neemt de verantwoordelijkheid door plannen te maken en die op maatschappelijk verantwoordelijke wijze uit te voeren.

Andere plannen
De Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn is één van de waterkeringen uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In dit programma worden primaire waterkeringen genoemd die niet meer aan de door het rijk gestelde veiligheidseisen voldoen. Waterschappen controleren de kwaliteit van de keringen wordt elke vijf jaar gecontroleerd waardoor tijdig bekend is waar maatregelen nodig zijn. De Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn is de eerste waterkering uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma die het hoogheemraadschap versterkt.

Zie ook: Dijkversterkingsprogramma

---