Provincie Flevoland



Verdere verglazing Flevoland

Ruim de helft van de Flevolandse bedrijven en instellingen met een snelle internetaansluiting (breedband) heeft behoefte aan een glasvezelaansluiting. Zij willen met glasvezel hun bedrijfsvoering optimaliseren. Met een glasvezelaansluiting wordt het bovendien mogelijk om nieuwe breedbanddiensten af te nemen. In trek bij de Flevolandse bedrijven en instellingen zijn: uitwisseling van grote bestanden, beheer op afstand, externe data-opslag, software online en e-security. Deze resultaten komen uit het werkgelegenheidsonderzoek 2006 van de provincie Flevoland en zijn samengevat in de fact sheet: `Glasvezel Flevoland Breed' die in september 2007 verscheen.

De provincie Flevoland deelt de ambitie van het kabinet om in 2010 voorop te lopen in de wereld als het gaat om breedband. De aanwezigheid van snelle open glasvezelnetwerken is één van de voorwaarden voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige economie in Flevoland. De provincie stimuleert de aanleg van open
glasvezelnetwerken. Dit doet de provincie niet door zelf te investeren in de netwerken, maar door het voeren van regie, onderzoek, het overdragen van kennis en het faciliteren van processen zoals vraagbundeling. Dus het bundelen van individuele vragen van gebruikers en het in de markt zetten van deze gezamenlijke vraag.

Daarnaast speelt de provincie een rol bij het stimuleren van het gebruik van glasvezel. Een voorbeeld daarvan is participatie in het project `BreedNet' waarmee de ontwikkeling en het gebruik van innovatieve diensten over zeer snelle breedbandnetwerken in de Noordvleugel van de Randstad wordt gestimuleerd.

Andries Greiner, gedeputeerde Economische Zaken: "De aanwezigheid van glasvezel is een belangrijke voorwaarde, maar uiteindelijk draait het om het gebruik. Pas als het bedrijfsleven en de maatschappelijke instellingen glasvezel gebruiken ter ondersteuning van hun bedrijfsprocessen zal dit leiden tot innovatie en economische groei. Met de uitkomsten uit dit onderzoek voelen wij ons gesterkt in de door ons ingezette koers: betaalbare en toegankelijke infrastructuur en aanbod van meer en vooral ook nieuwe diensten. Het maakt Flevoland extra aantrekkelijk voor bedrijven om zich hier te vestigen."