Gemeente Den Haag

De Haagse voorschool wordt vanaf 2008 goedkoper. Er komen dertien nieuwe voorscholen bij en er starten veertien extra groepen bij bestaande voorscholen. Daarnaast gaan consultatiebureaus vanaf komend jaar ouders intensiever voorlichten over de voorschool. De gemeente stimuleert met deze maatregelen dat meer kinderen die een taalachterstand hebben naar de voorschool gaan.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport) wil dat uiteindelijk alle Haagse peuters met een taalachterstand de voorschool bezoeken. Sander Dekker: "Met de voorschool dringen we taalachterstanden terug. Zo voorkomen we dat kinderen met een achterstand aan de basisschool beginnen. Kinderen moeten een goede start kunnen maken. Deze maatregelen helpen daarbij".

Vanaf 1 januari 2008 gaan ouders een vast bedrag van twintig euro per maand betalen voor de voorschool. Houders van de Ooievaarspas betalen dan acht euro. De inkomensafhankelijke bijdrage vervalt. De bestaande regeling leverde veel administratief werk op. De nieuwe regeling is niet alleen goedkoper maar ook eenvoudiger door het werken met vaste tarieven.

De Haagse voorschool is een samenwerking tussen de peuterspeelzaal en een basisschool. In de voorschool komen peuters vier keer per week naar de peuterspeelzaal. Er is dan een extra peuterleidster aanwezig om de kinderen dié aandacht en hulp te geven die ze nodig hebben. Er wordt met speciale programma's gewerkt, vooral gericht op taalontwikkeling.