LTO Noord


LTO Gelderland wil geen museumlandbouw

Toch strenger beleid in nationale landschappen?

LTO Noord Gelderland heeft met opperste verbazing gelezen dat minister Cramer van VROM toch een scherper planologisch beleid wil gaan voeren in de nationale landschappen. Zij wil strengere regels voor bebouwing en bedrijvigheid in deze gebieden.âOnbegrijpelijk: dit druist tegen alle afspraken in die er in Gelderland gemaakt zijnâ, zo reageert voorzitter Ben Lichtenberg.

Gelderland heeft maar liefst 7 nationale landschappen. De provincie heeft deze zomer de landschappen concreet aangewezen. Het grootste discussiepunt was of deze aanwijzing zou kunnen leiden tot beperkingen. Vooral bij boeren en tuinders was deze angst groot. De provincie heeft LTO Gelderland verzekerd dat er geen strenger beleid komt. Dat staat ook zwart op wit. âDe streekplanuitwerking Nationale Landschappen bevat nadrukkelijk geen nieuw ruimtelijk beleid. Dit betekent concreet datgene wat is toegestaan op grond van het streekplan en overige regelgeving ook is toegestaan na aanwijzing van een gebied als Nationaal Landschapâ, zo schrijft de provincie aan alle Gelderse gemeenten.

Lichtenberg: âHier is geen woord Frans bij. Wij staan niet te juichen bij de nationale landschappen, maar deze toezegging van de provincie heeft in ieder geval een deel van de onrust bij onze achterban weggenomen. Daardoor is er weer enig vertrouwen ontstaan dat de landbouw zich kan blijven ontwikkelen in de nationale landschappen. Nu gooit de minister van VROM roet in het eten. Dit kan grote gevolgen hebben, omdat bijna half Gelderland is aangewezen als nationaal landschap.â Lichtenberg is blij met de opstelling van de provincie. Zij deelt onze bezwaren. De provincie heeft zelfs aangegeven de begrenzing van de nationale landschappen te heroverwegen, als de minister aan haar opstelling vasthoudt.

Zover hoeft het niet te komen. Minister Cramer heeft bij de rijksbegroting 2008 dit ballonnetje opgelaten. De Tweede Kamer moet hierover nog debatteren. Lichtenberg: âLTO Nederland gaat een lobby inzetten om de opstelling van minister Cramer te tackelen. Het zou mooi zijn als de 12 provincies gezamenlijk hetzelfde doen. Dat gaan we de provincie Gelderland voorstellen. Het opleggen van extra beperkingen is slecht voor de landbouw maar ook slecht voor de nationale landschappen. Bevriezing van de landbouw is op termijn einde oefening. Dan creëren we museumlandbouw; een soort Orvelte op grote schaal. Daarbij is niemand gebaatâ.

Woensdag 26 september 2007