European Union



Brussel, 26 september 2007

Commissie start rubriek "Geef uw mening" en internetraadpleging over meertaligheid

Het raadplegingsproces over meertaligheid gaat een nieuwe fase in en wordt uitgebreid tot belanghebbenden en het grote publiek. Er is een internetraadpleging gestart en de website van commissaris Leonard Orban heeft een rubriek "Geef uw mening" gekregen. Eerder al werden de regeringen en de autoriteiten in de lidstaten, deskundigen op het gebied van meertaligheid, intellectuelen en bedrijven geraadpleegd.

Door de uitbreidingen van de laatste drie jaar is het aantal talen in de EU meer dan verdubbeld: er zijn nu 23 officiële talen, naast de meer dan 40 talen die door regionale of etnische minderheden worden gesproken. De taalverscheidenheid is onmiskenbaar een van de meest in het oog springende kenmerken van de EU, waar de burgers in hun sociale, culturele en beroepsleven, en de lidstaten bij hun economische en politieke activiteiten, mee te maken krijgen. De Europese Commissie probeert haar beleid en activiteiten op het gebied van talen aan te passen aan de realiteit van een EU met meer dan 450 miljoen burgers en meer dan 60 verschillende moedertalen, en hierbij zijn de meningen van burgers, belanghebbenden, bedrijven en beleidsmakers zeer welkom.

"De Europese Commissie heeft een duidelijke rol bij de bevordering van meertaligheid," aldus Leonard Orban, commissaris voor meertaligheid. Hij voegde hieraan toe: "Om te kunnen bepalen hoe ons meertaligheidsbeleid het best kan worden voortgezet, moeten wij weten welke behoeften en verwachtingen burgers, belanghebbenden, bedrijven en lidstaten hebben. De uitkomsten van deze parallelle raadplegingen worden in 2008 als input gebruikt voor een beleidsverklaring van de Commissie in de vorm van een mededeling over meertaligheid."

De internetraadpleging bestaat uit 16 vragen en loopt tot 15 november 2007. De resultaten zullen naar verwachting in de eerste helft van 2008 worden bekendgemaakt. In de raadpleging komen onder meer de volgende vragen aan de orde:
* Hoe kunnen kleine talen worden beschermd tegen de algemene trend van "één lingua franca"?

* Welke rol kunnen talen spelen bij de integratie van migranten in de samenleving?

* Wegen de kosten van een meertalig EU-bestuur op tegen de baten?

Op de Europese Dag van de talen is commissaris Orban bovendien op zijn website een rubriek "Geef uw mening" begonnen, waarmee Europese burgers de kans krijgen hun standpunt aan de Commissie te laten weten en commentaar te geven over taalvraagstukken.

Het raadplegingsproces over meertaligheid omvat ook andere lopende activiteiten:

* discussies met autoriteiten in de lidstaten;
* discussies met deskundigen op het gebied van meertaligheid. Op de Europese Dag van de talen (26 september 2007) zijn de aanbevelingen van de Groep op hoog niveau voor meertaligheid aan de commissaris gepresenteerd;

* analyses van een groep van intellectuelen en deskundigen van de wijze waarop meertaligheid de interculturele dialoog kan bevorderen;

* overleg met bedrijven. Op 21 september is in Brussel een bedrijvenconferentie gehouden, die in november in Lissabon zal worden gevolgd door een bedrijvenforum.

De internetraadpleging is te vinden op

http://ec.europa.eu/education/multiling/. De rubriek "Geef uw mening" is te vinden op:

http://forums.ec.europa.eu/multilingualism/