Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Sophos Application Control blokkeert nu ook tools voor verbinding op afstand

Sophos helpt bedrijven om deze tools te blokkeren en verhindert dat werknemers de beveiliging kunnen omzeilen

Gorinchem, 26 september 2007 - Sophos, wereldleider in IT security en control, heeft bekendgemaakt dat het de functie voor de controle van applicaties (Application Control) van Sophos Endpoint Security and Control uitgebreid heeft om bedrijven de mogelijkheid te geven om tools voor verbinding op afstand te blokkeren. Met dergelijke tools, zoals RealVNC en Radmin, kunnen werknemers via het internet vanaf elke computer toegang krijgen tot pc's of laptops met verbinding op afstand.

Dergelijke tools vormen een achterpoortje in het computerbeleid van veel ondernemingen. Wanneer mensen op kantoor toegang kunnen krijgen tot een thuiscomputer, kunnen zij gelijk welke website bezoeken - ook sites die door het bedrijf verboden zijn. Bovendien vormt de verbinding op afstand met kantoorcomputers een veiligheidsprobleem voor de IT-afdelingen, die niet kunnen nagaan of een persoon die verbinding maakt met het netwerk een werknemer is of een hacker die de controle over de machine heeft overgenomen en toegang probeert te krijgen tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens.

Een ander risico voor de veiligheid, is dat deze tools een gemakkelijke overdracht van gegevens of bestanden tussen bedrijfscomputers en andere computers mogelijk maken en door hackers gebruikt kunnen worden om toegang te krijgen tot de middelen van het bedrijf.

Sophos enquête
In een recente peiling van Sophos zei 80 procent van de systeembeheerders dat zij tools voor verbinding op afstand als een bedreiging voor de veiligheid van de onderneming beschouwen*. Aangezien sommige gebruikers illegale software of games op thuiscomputers installeren, moeten de beheerders voorkomen dat ongewenste toepassingen het bedrijfsnetwerk bereiken.

"Tools voor verbinding op afstand zijn ongetwijfeld handig voor werknemers die niet op kantoor maar thuis of op reis werken, maar voor de systeembeheerders kan hun gebruik een beveiligingsnachtmerrie zijn," zegt John Stringer, product manager bij Sophos. "Slecht beveiligde thuiscomputers kunnen malware en hackers toegang geven tot het bedrijfsnetwerk. We zien ook dat steeds meer bedrijven sites verbieden die de productiviteit ondermijnen, zoals Facebook en eBay, terwijl het gebruik van deze tools betekent dat de werknemers de bedrijfsregels gemakkelijk kunnen omzeilen. Dankzij de nieuwste functies van Sophos Application Control moeten de werknemers zich aan de regels houden en krijgen de systeembeheerders het bedrijfsnetwerk weer onder controle."

Over Sophos Application Control
Sinds de lancering in september vorig jaar, kent de functie voor de controle van applicaties een groot succes bij de klanten van Sophos. De functie wordt geregeld aangepast zodat het kan blijven reageren op de huidige en nieuwe onzekerheden inzake het ongecontroleerd gebruik van bepaalde applicaties binnen een bedrijf. Sophos Application Control is volledig geïntegreerd in Sophos Endpoint Security and Control en behoeft geen specifieke implementatie. Systeembeheerders kunnen vandaag op een selectieve manier tools voor verbinding op afstand (zoals spelletjes, VoIP, peer-to-peer, instant messaging) blokkeren. De oplossing is zonder meerkost beschikbaar voor alle Sophos Endpoint Security & Control klanten.

Een volledige lijst van de remote connection tools die nu door Sophos geblokkeerd kunnen worden, vindt u op: www.sophos.com/security/analyses/index_st_controlled_application.html

Om meer te lezen over Sophos Application Control: www.sophos.com/security/topic/application-control.html


* Sophos web poll bij 200 systeembeheerders (timing: august 2007)

Over Sophos
Sophos is wereldleider in IT security en controle. Sophos biedt bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties een volledige bescherming en controle tegen bekende en onbekende malware, spyware, intrusions, ongewenste applicaties, spam, policy-misbruik en ongecontroleerde netwerktoegang (NAC of Network Access Control). De gebruiksvriendelijke, betrouwbaar ontwikkelde producten van Sophos beschermen meer dan 100 miljoen gebruikers in meer dan 150 landen. Met meer dan 20 jaar ervaring en een wereldwijd netwerk van centra die bedreigingen analyseren, is het bedrijf in staat snel te reageren op nieuwe bedreigingen en behaalt daarmee het hoogste niveau van klantentevredenheid binnen deze sector. Sophos is een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Boston, MA, en Oxford, UK. Meer informatie is beschikbaar via www.sophosbenelux.com.

Voor de allernieuwste security nieuwsflashes, alsook commentaar en achtergrondinformatie rond opkomende security bedreigingen, blijft u up-to-date via de security blog van Sophos: http://www.sophos.com/blog

Voor meer informatie en/of een telefonische toelichting, gelieve contact op te nemen met:

Sophos Benelux
Marnix van Meer
Tel: +31 655700255
m.vanmeer(at)sophosbenelux.com

Creative Strategies
Elke De Ridder
Tel: +32 2 267 41 60
ederidder(at)creative-strategies.eu.com