Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Van wijkgericht- naar buurtgericht samenwerken

Alkmaar, 26 september 2007

In vervolg op het rapport van de Rekenkamer over wijkgericht samenwerken is in juni 2007 een voorstel gedaan voor een nieuwe werkwijze. Dit voorstel is besproken met de bewonersvertegenwoordiging en in de Raadscommissie Samenlevingszaken op 20 juni. Daarbij is een aantal opmerkingen gemaakt dat geleid heeft tot het terugnemen van het raadsvoorstel. Nu ligt er een aangepast voorstel dat door het college is vastgesteld. Eén van de aandachtspunten is onder andere de nauwe samenwerking tussen politie, woningbouwcorporaties en gemeente en het leveren van maatwerk. In de raadscommissie Samenlevingszaken op 9 oktober zal het behandeld worden.

Rode lijn

Wijkgericht samenwerken
De basis van wijkgericht - en ook het buurtgericht samenwerken is de relatie tussen politie, woningbouwcorporaties en de gemeente. Deze samenwerking voert projecten uit op het gebied van leefbaarheid, zowel sociaal (bv. veiligheid) als op fysiek gebied (schoon en heel).

Buurtgericht samenwerken
Het wijkgericht samenwerken dat al jarenlang in Alkmaar met succes werd toegepast, was toe aan `opfrisbeurt'. Dat bleek ook uit het rapport van de rekenkamercommissie dat er onderzoek naar deed. In het voorstel dat nu de raad wordt aangeboden staat een beschrijving van een nieuwe werkwijze visie op het wijkgericht samenwerken.

Dat geeft meteen al een eerste belangrijkste verschuiving aan, namelijk het buurtgerichte. Niet alles gaat meer de hele wijk aan en niet elke wijk behoeft eenzelfde aanpak. Sommige wijken `lopen lekker', terwijl andere buurten weer wat meer aandacht behoeven. Problemen worden nu met meer maatwerk afgehandeld.

Wat is het verschil?
Het verschil van de nieuwe werkwijze zit hem vooral in de nauwe samenwerking tussen de partners (politie, woningcorporaties en gemeente) in de stuurgroep en het leveren van maatwerk in projecten. Daarnaast is er nu een totaal budget van EUR 160.000 voor buurtinitiatieven (dit bedrag komt tot stand door een extra budget van EUR75.000,- van de woningbouwcorporaties). Voor de bewoners zelf is de verandering niet echt zichtbaar. Voor schoon, heel en veilig is en blijft de wijkmeester of de wijkagent het aanspreekpunt voor de bewoners. In de wijken worden door wijkmeester en wijkagent spreekuren gehouden, waar bewoners terecht kunnen met vragen, suggesties en klachten. Daarnaast blijft het centrale meldnummer van de gemeente het punt waar bewoners hun meldingen en klachten kwijt kunnen.

Voor de bewonersorganisaties is het aanspreekpunt de wijkcoördinator van de gemeente. Deze hebben nu in het buurtgericht samenwerken een andere plek binnen de gemeentelijke organisatie gekregen. Het zogenaamde programmateam. Dit team bestaat uit wijkcoördinatoren en een secretariaat. Het programmateam is het aanspreekpunt voor bewonersorganisatie en ondersteunt de wijkteams. Een belangrijke rol voor het programmateam is het onderhouden van de netwerken met bewoners, politie, woningcorporaties en andere partners. Het programmateam legt de verbinding tussen wijkteams, partners, projecten en de gemeentelijke organisatie.

Programmateam en speciaal sociaal
De wijkcoördinatoren spelen een belangrijke rol bij het initiëren van projecten op basis van signalen (van bewonersorganisaties, wijkteams en partners) en bij de uitvoering hiervan. Het programmateam heeft een eigen gemeentelijk budget voor de inschakeling van ondersteuning bij beperkte sociale knelpunten in de wijk, zoals jongerenoverlast op kleinere schaal. Voor grotere problemen wordt via het managementoverleg een voorstel gedaan voor een projectmatige aanpak (projecten "speciaal sociaal"). Hierover besluit de stuurgroep.

Omdat de wijkcoördinatoren, anders dan in het verleden, hun basis hebben in de meest betrokken sectoren (Maatschappelijke ontwikkeling en Stadsbeheer), is de koppeling met deze sectoren gezekerd. De koppeling van een wijkcoördinator aan één of meer wijken zal flexibel zijn en bepaald worden door de problematiek in de betreffende wijk(en). Dat betekent ook dat de wijkcoördinatoren wisselend inzetbaar zijn voor projecten speciaal sociaal.

Wanneer aan de slag?
Op 9 oktober bekijkt de raadscommissie Samenlevingszaken het nieuwe voorstel, indien positief advies dan leggen ze het op 1 november de raad voor. Als de raad het voorstel heeft vastgesteld zal de werkwijze buurtgericht samenwerken vanaf 1 januari 2008 uitgevoerd worden.

26 september 2007