BedrijfsautoRAI

Spannende internationale finale Young European Truck Driver competitie

(9/26/2007)
Tijdens de internationale finale van Scaniaâs Young European Truck Driver competitie op 21 en 22 september jl. bewees de Poolse chauffeur Marek Szerenos de beste chauffeur van Europa te zijn. Marek gaf tijdens de finale in het Zweedse Södertalje aan 26 andere finalisten het nakijken.
De Young European Truck Driver (YETD) competitie is in 2003 ontstaan naar initiatief van de Europese Unie. Het jaar daarvoor benaderde de Europese Unie de automobielindustrie met het verzoek om initiatieven om de verkeersveiligheid te verhogen. Dit naar aanleiding van een onderzoek waaruit bleek dat er jaarlijks 50.000 doden vallen in het Europese verkeer. Scania draagt met de YETD competitie haar steentje bij aan een veilig verkeer. In de vorm van een leerzame competitie bereikt Scania jonge chauffeurs. Elke chauffeur onder de 35 jaar kan meedoen aan de competitie. Deze leeftijdsgrens is gekozen omdat deze groep helaas het meest bij ongevallen betrokken is. Middels de YETD competitie motiveert Scania de jonge chauffeurs tot een anticiperend en veilig rijgedrag.

In 2007 organiseerde Scania voor de derde keer de YETD competitie. Na diverse voorronden waarin met behulp van o.a. het CCV / CBR getoetst werd hoe veilig en anticiperend de chauffeurs hun werk deden, werden de twintig beste chauffeurs uitgenodigd voor de Nationale finale tijdens het Truckstar festival. Naast anticiperend rijden werden de chauffeurs overigens ook getoetst op hun theoretische vakkennis, zuinig rijden, manoeuvreren en lading zekeren. Christian Wesselius bleek uiteindelijk de beste Nederlandse chauffeur. Hij mocht zijn land gaan vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Zweden. De hoofdprijs tijdens de internationale finale; een splinternieuwe Scania R-serie.

Tijdens de internationale finale op 21 en 22 september jl. werden de 27 jonge chauffeurs weer op alle verschillende vakgebieden getoetst. Na een spannende semi finale bleek Christian helaas niet tot de beste zes chauffeurs te behoren die uiteindelijk met elkaar om die nieuwe Scania mochten gaan strijden. Winnaar werd uiteindelijk de Poolse chauffeur Marek Szerenos. De sympathieke Pool was duidelijk dolgelukkig toen hij geheel ontroerd de eerste plaats op het erepodium mocht innemen. âThis is a big thing that has happened to me. I feel as happy and proud as I did when my children were born,â zei Marek Szerenos net nadat hij tot winnaar was gekroond door Scania CEO Leif Ãstling.