Gemeente Enschede

Sport en cultuur voor mensen met een laag inkomen

Burgemeester en wethouders hebben besloten een drietal maatregelen te nemen om mensen met een laag inkomen te stimuleren mee te doen aan sport en cultuur. Jongeren uit arme gezinnen kunnen geld krijgen om bij een sportvereniging te sporten, terwijl voor inburgeraars en mensen die langdurig een minimuminkomen hebben de drempel om lid te worden van de Openbare Bibliotheek wordt verlaagd.

Voor deze maatregelen is in het eerste (invoerings)jaar EUR 300.000 beschikbaar en daarna jaarlijks EUR 77.750. Dit geld is beschikbaar omdat invoering van de StadEnschedePas niet door gaat. Dit voornemen was opgenomen in het coalitieakkoord 2006. De gemeenteraad moet nog wel haar fiat geven aan de plannen.

Tegemoetkoming sportdeelname voor kansarme jongeren De gemeente Enschede wil jongeren van wie de ouders geen geld hebben om voor hen de sportvereniging te betalen extra ondersteunen. Daarvoor stelt de gemeente Enschede een jaarlijks bedrag van 30.000 euro beschikbaar aan het fonds. Kinderen en ouders kunnen zelf geen beroep doen op het fonds, maar wel de sportconsulent in de wijk, de leraar, de maatschappelijk werker of de buurtwerker. Voor een maximaal bedrag van 150 euro kan een jongere een jaar lang sporten. De contributie wordt rechtstreeks aan de club betaald. Geld voor kleding of materiaal gaat naar een tussenpersoon, bijvoorbeeld de sportconsulent in de wijk, de maatschappelijk werker, leerkracht of buurtwerker of trainer van de sportvereniging.
De regeling wordt uitgevoerd door het Fonds Bijzondere Noden. Dit fonds beschikt over de organisatie en (software) infrastructuur die nodig is om dergelijke aanvragen af te handelen. Deze systematiek, waarin de tussenpersoon een grote rol speelt, is gebaseerd op de werking van het landelijke Jeugdsportfonds dat al in verscheidene delen van het land actief is.

Inburgeraars jaar lang gratis biebpas
Inburgeraars die starten met de inburgeringscursus krijgen gedurende één jaar een gratis lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek Enschede. De gemeente en de bibliotheek dragen beiden de helft van de kosten daarvoor.
Het merendeel van deze mensen heeft een inkomen op het minimumniveau. Kennis van onze taal is voor hen noodzakelijk om zich in onze samenleving verder te kunnen ontwikkelen en thuis te kunnen voelen. Veel lezen helpt daarbij. De biebpas biedt daartoe een steuntje in de rug.

Voor minima gratis biebpas
Alle mensen die in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen kunnen met ingang van 2008 gratis lid kunnen worden van de Openbare Bibliotheek Enschede. Het gaat om ruim 9000 inwoners die jaarlijks een beschikking krijgen van de gemeente waarin staat dat zij geen of slechts voor een deel gemeentelijke belasting moeten betalen. Met de beschikkingsbrief kunnen de mensen zich dan aanmelden bij de bibliotheek. De Openbare Bibliotheek Enschede betaalt de helft van de abonnementskosten en de gemeente de andere helft.

26 september 2007