Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer wil overleg met Utrecht over 'Belle van Zuylen'

26-09-2007

Minister Cramer wil met de gemeente Utrecht praten over de bouw van de 262 meter hoge toren 'Belle van Zuylen' in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Zij vindt het 'niet de juiste toren op de juiste plek'. De minister kreeg daarbij gisteren steun van de
Rijksadviseurs. Zij vinden de plannen van Utrecht niet logisch passen in de huidige stedenbouwkundige plannen.

De adviseurs vinden de toren qua functie, locatie en 'belevingswaarde' een nog niet geschikt concept. Het College van Rijksadviseurs onder leiding van Rijksbouwmeester Crouwel bood het advies over de toren gisteren aan minister Cramer aan. De minister wil het advies bespreken met de gemeente Utrecht. De gemeente Utrecht heeft het laatste woord over het afgeven van een bouwvergunning voor de toren. De Rijksadviseurs adviseren het Rijk over diverse ruimtelijke inrichtingsvraagstukken zoals Routeontwerp, Almere Pampus en hoogbouw in Nederland. De Rijksadviseurs juichen de aandacht voor hoogbouw in Nederland toe en pleiten ervoor meer studie te laten verrichten naar de mogelijkheden. In het voorjaar van 2008 brengen de Rijksadviseurs een advies aan minister Cramer uit over hoogbouw.

Meer informatie


* Rijksbouwmeester brengt advies Belle van Zuylentoren uit aan minister Cramer (persbericht op website Rijksgebouwendienst)