Socialistische Partij

Laat vrijwillige brandweer meepraten

26-09-2007

De SP wil dat de minister van Binnenlandse Zaken om tafel gaat met de vrijwillige brandweer. Momenteel kunnen ze niet meebeslissen over de opleiding van brandweerlieden. Alle partijen die meededen aan het debat steunen deze oproep, behalve de PvdA. De SP vraagt ook steun voor de oprichting van een vakvereniging van brandweervrijwilligers, 80 procent van het korps uitmaken.

Ongeveer 22.000 mensen zetten zich in voor onze veiligheid als brandweervrijwilligers. Woensdag spreekt de Tweede Kamer met minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst over de professionalisering van de brandweer. Daarbij worden eisen gesteld aan oefenen en bijscholen, opleiden en examineren van brandweerlieden.

SP-Kamerlid Ronald van Raak is teleurgesteld dat de minister niet bereid is om de vrijwilligers, veruit de grootste groep brandweerlieden, te vragen naar hún ervaringen en hún eisen. "Onlangs is een vakvereniging Brandweer Vrijwilligers opgericht," zegt Van Raak. "Ter Horst is toch een sociaaldemocraat? Zij zou de oprichting van vakverenigingen toch moeten toejuichen? Ik vraag haar om de brandweervrijwilligers serieus te nemen. Zij weten het beste hoe brandweerlieden moeten worden opgeleid. Ook wil ik dat de minister de vakvereniging Brandweer Vrijwilligers een startsubsidie geeft, zodat de vrijwilliger zich goed kunnen organiseren."


* * Update * *

De minister heeft toegezegd opnieuw te gaan praten met de brandweervrijwilligers. Met hen wil zij de mogelijkheid van startsubsidie verder bespreken. Ook is de minister bereid om, in overleg met de brandweervrijwilligers, te kijken of snel gekomen kan worden tot oprichting van een nieuwe vakvereniging. Tot die tijd is de minister bereid de brandweervrijwilligers aan te horen over wetswijzigingen, ook al hebben ze nog geen officiële inspraak.