Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Valkeniersweide in Vreewijk krijgt nieuwe promenade

Logo deelraadscommissies

Bij de herinrichting van de Valkeniersweide wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van bewoners. Zo komen er fonteinen, een visvlonder en twee hondenlosrenplaatsen.

(Tekst: Emile Hilgers / Publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Sleetje-rijden
De helling aan de kant van de Groene Hilledijk blijft voor het sleetje-rijden, en het trapveld bij de speeltuin De Vaan aan de overzijde van de Dordtsestraatweg blijft 's avonds open.

Besluit al genomen
Dat bleek 18 september tijdens een presentatie van het Inrichtingsplan (IP) in de deelraadscommissie Vreewijk-Katendrecht. De commissie kon niet meer adviseren, omdat het vanwege de termijn voor de kapvergunning al vóór het zomerreces een besluit gewenst was over het plan. Het vaststellen van een IP is een bevoegdheid van het dagelijks bestuur.

Foto Valkeniersweide

Verbindingsas
De herinrichting maakt deel uit van de uitvoering van het Masterplan Zuiderpark uit 2002. Eén van de belangrijkste ingrepen is de aanleg van een 3½ meter breed fietspad naast een 2½ meter brede promenade om een lange verbindingsas te realiseren door het hele stadspark. In principe worden de paden gescheiden door een grasstrook, maar waar dat om bomen te sparen noodzakelijk was, zijn de paden smaller en is het onderscheid slechts zichtbaar door een anders gekleurde toplaag.

Bomenkap
Bomenkap is op sommige plaatsen onvermijdelijk uit veiligheidsoverwegingen en omdat kruinen van aanpalende bomen in elkaar gegroeid zijn. In totaal worden 68 bomen gekapt en 25 teruggeplant. Het sportveld wordt opgeknapt (kunstgras) en er komen meerdere kleine speelplekken. Verder is voorzien in nieuw meubilair en een veiliger oversteek (zebrapad) over de Dordtsestraatweg. De padenstructuur blijft intact, met uitzondering van de brede verbinding naar het Zuiderpark (overzijde van de Vaanweg).

Passerelle
De commissie - en vooral Nel Noël-Arnold (Leefbaar Rotterdam) - betreurde dat door geldgebrek vervanging van de steile passerelle over de Vaanweg is geschrapt. Rolstoelgebruikers moeten ook in de nieuwe situatie omrijden om van de Valkeniersweide in het Zuiderpark te komen. De politici waren positief over de wijze waarop in het plan zoveel mogelijk rekening is gehouden met de wensen van omwonenden.

Verlichting
Er komt verlichting langs de nieuwe promenade en niét, zoals in de oude situatie, langs het pad aan de waterkant. Bewoners hebben aangedrongen om ook dat laatste pad te verlichten omdat ze dan met een veiliger gevoel een rondje kunnen lopen.

Geld gereserveerd
Omdat voor de flora en fauna ook donkere plekken nodig zijn, heeft het dagelijks bestuur vooralsnog besloten dit niet te doen. In de commissievergadering zei portefeuillehouder Gülami Yesildal dat er geld is gereserveerd voor extra verlichting en dat na een half jaar aan bewoners wordt gevraagd of ze nog steeds het pad langs het water verlicht willen hebben.