Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Aantal nieuwe ouderenwoningen blijft achter

Logo deelraadscommissies

In de commissie Bloemhof-Noordereiland is 20 september gesproken over ouderenhuisvesting. Op tafel lag een nota over dit onderwerp uit 2004, die volgens portefeuillehouder Gülami Yesildal niet vervangen hoeft te worden door een nieuw stuk.

(Tekst: Emile Hilgers / Publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Uitgangspunten
De nota biedt nog voldoende uitgangspunten voor vervolgafspraken met de woningcorporaties en in de feitelijke situatie is de afgelopen jaren niet veel veranderd.

Tekort
In de nota wordt gesteld dat het tekort aan geschikte zelfstandige ouderenwoningen oploopt van 3700 in 2002 tot ongeveer 5400 in 2017. De kern van het probleem, zo schetste de dagelijks bestuurder in de commissievergadering, is dat er onvoldoende nieuwbouwprojecten zijn om het ambitieniveau van 700 ouderenwoningen per jaar te realiseren. Veel ouderen verhuizen dan ook naar een woning elders omdat ze in de deelgemeente Feijenoord geen passende woning kunnen vinden. De verhuisgeneigdheid is het grootst in Bloemhof en Hillesluis, blijkt uit de nota.

Cijfers
In de deelgemeente Feijenoord woont maar liefst 93% van de ouderen in een huurwoning en dat is ver boven het Rotterdams gemiddelde. Bij herstructureringsprojecten zijn corporaties verplicht om 25% ouderenwoningen te realiseren, maar dat heeft onvoldoende effect. De nadruk moet dan ook vooral liggen op aanpassing van bestaande woningen, waarbij - zeker in Bloemhof - de mogelijkheden beperkt zijn door de eenzijdige samenstelling van de woningvoorraad. Yesildal zegde de commissie toe per wijk cijfers aan te zullen leveren over de resultaten in de afgelopen jaren.

Voorzieningen
Belangrijk is dat er binnen een straal van 500 meter van ouderenwoningen voldoende voorzieningen zijn (winkels, openbaar vervoer, zorg en welzijn). Gebieden waar dit het geval is, zijn aangemerkt als woonzorgzone. Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn merkte op dat voor de locatie Wielslag een multifunctionele accommodatie wordt ontwikkeld met ouderenhuisvesting. Bij het Pact op Zuid wordt gekeken naar nieuwe gezondheidscentra.

Inhaalslag
Celina do Patrocinio (PvdA) gaf aan dat voor het tekort aan ouderenwoningen door het Pact op Zuid misschien een inhaalslag mogelijk is. Commissievoorzitter Tüncay Çifçi (CDA) benadrukte het belang van een postkantoor in de buurt (dichtstbijzijnde is nu Zuidplein of Beijerlandselaan).