Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Dordtselaanprojecten behoorlijke basis voor vervolgaanpak

Logo deelraadscommissies

De deelraadscommissie Bloemhof-Noordereiland is in twee brieven en met een toelichting in de vergadering van 20 september geïnformeerd over de afwikkeling van de met Europese (D2-)subsidie gefinancierde projecten op de Dordtselaan.

(Tekst: Emile Hilgers / Publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Risico
Onduidelijk is nog steeds in hoeverre de deelgemeente Feijenoord (formeel opdrachtgever) risico's loopt als blijkt dat de verantwoording voor de projecten niet voldoende is. Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn zei dat nog steeds niet bekend is of er geld teruggegeven moet worden. "Van experts bij de diverse diensten krijg ik verschillende adviezen." Mogelijk kan de subsidieaanvraag worden aangepast zodat de D2-gelden voor de Dordtselaan voor een soortgelijk project kunnen worden ingezet en daarmee niet verloren gaan, liet ze de commissie weten.

Controle
De accountantsverklaring van stichting De Vrije Parel, de projectleidende organisatie, wordt uiterlijk vrijdag 28 september geleverd. Audit Services Rotterdam (ASR) zal dan controle uitvoeren op de deelprojecten die door De Vrije Parel zijn gerealiseerd, waarna zal worden afgerekend met de stichting. De opdrachtperiode is per 1 juli afgelopen. Op basis van eerdere verantwoordingen heeft de deelgemeente vastgesteld dat De Vrije Parel de meeste projecten volledig heeft uitgevoerd.

Foto Dordtselaan
De Dordtselaan, bij de start in 2004 van de woningverbetering.

Bedrijven
Het project Vestigingsstimulering heeft niet tot het gewenste resultaat geleid: waar in 12 panden nieuwe bedrijven moesten komen, is dit slechts in 4 gevallen gelukt. Oorzaak is het achterblijven van de oplevering door stichting WOM, aldus een brief aan de commissie. Er komt een nieuwe planning en er zal worden afgerekend op basis van het daadwerkelijke aantal opgeleverde bedrijfsruimten. Een aandachtspunt is de branchering, stelde Oudshoorn tijdens de vergadering. "Gekeken wordt of de Dordtselaan nog wel een winkelgebied zou moeten zijn, of meer een woongebied. Er is veel concurrentie, met aan de ene kant het Zuidplein en aan de andere kant de winkeldriehoek Afrikaanderwijk."

Hardnekkig
Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) vroeg in hoeverre sprake is van een wanprestatie met de Europese subsidiegelden. Waarop Oudshoorn benadrukte dat veel projecten op een goede manier zijn uitgevoerd. "Het probleem blijft groot en hardnekkig. En de grootste problematiek zit achter de voordeuren."

Vooruitgang
De Dordtselaan is een straat waar zeker nog veel moet gebeuren om deze weer prettig leefbaar te krijgen, schrijft de voorzitter in een brief. "Wel is er met de Dordtselaanprojecten een behoorlijke basis gelegd voor een vervolgaanpak. De meetgegevens uit de Veiligheidsindexen 2005 en 2006 tonen aan dat er wel degelijk vooruitgang is geboekt en ook de wijk Bloemhof scoort op veel factoren beter dan enige jaren geleden."

Prostitutie
Oudshoorn deelde de zorgen die Marco van Lent en Celina do Patrocinio (PvdA) in de vergadering uitspraken over de leegstand als gevolg van de inkomensgrens. Klachten over prostitutie op de Dordtselaan, die in de commissievergadering werden verwoord door Marijke Goedegebuur (lijst Goedegebuur), zijn gemeld bij de stadsmarinier. Tüncay Çifçi (CDA) vulde aan dat ook in andere wijken de prostitutie - door met name Oosteuropese dames - toeneemt.