Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Meer geld nodig voor speelplekken

Logo deelraadscommissies

Er moet meer aandacht komen voor speelplekken. Dat bleek 20 september tijdens een debatje in de commissie Bloemhof-Noordereiland.

(Tekst: Emile Hilgers / Publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

In de verdediging
Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn zou slechts vragen inventariseren (Robbert Baruch is portefeuillehouder), maar moest flink de verdediging in.

Beperkingen
"Er is de laatste vier jaar niet zoveel gebeurd, ik heb het gevoel dat het gebrek aan speelplekken niet serieus genomen wordt", stelde Tüncay Çifçi (CDA). Oudshoorn legde uit wat de redenen waren en speelde de bal terug. "Ik loop op tegen financiële beperkingen. Speeltoestellen zijn heel duur, een kunstgrasveldje kost 50.000 euro. Er is beperkt budget voor onderhoud en nieuwe speelplekken. U kunt in de begroting meer middelen vrijmaken."

foto Mallegatpark
In het Pact op Zuid zijn vijf kunstgrasveldjes voorzien in de deelgemeente,
waaronder één in het Mallegatpark (wijk Feijenoord).

Kleine dingen
Marco van Lent (PvdA) zei dat er nooit een signaal was gekomen dat er onvoldoende middelen zijn. Ook is een oud speelplekkenplan niet uitgevoerd. Oudshoorn zei zich van dat laatste bewust te zijn, maar dat wel kleine dingen uit het plan zijn gerealiseerd. En uit allerlei rapportages, waaronder de Jeugdmonitor van de GGD, blijkt de grote behoefte aan speelplekken.

Kunstgras
Verder is de deelgemeente volgens Oudshoorn voortdurend op zoek naar externe middelen (Cruyff Courts, Richard Krajicek Foundation). In het Pact op Zuid zijn vijf kunstgrasveldjes voorzien in de deelgemeente, waaronder één op het Violierplein (Bloemhof) en één in het Mallegatpark (wijk Feijenoord). Een probleem is ook dat in dichtbebouwde wijken weinig ruimte is voor nieuwe speelplekken.

Behoefte
Soms is het ook lastig te bepalen aan wat voor soort speelplekken behoefte bestaat. Nog los van omwonenden die overlast vrezen, is het de jeugd zelf die verdeeld is: een speelveld voor de kleintjes wordt vaak ingepikt door oudere jeugd, de ene groep wil een basketbalveld, de andere een voetbalveld. Ook kan na een aantal jaren de samenstelling van de groep veranderen en daarmee ook de behoefte.

Quickscan
De projectgroep Bloemhof heeft een onderzoek uitgevoerd naar speelplekken in Bloemhof, dat nog niet aan het dagelijks bestuur is aangeboden. In samenwerking met InHolland wordt daarnaast gekeken of leerlingen van deze hogeschool een quickscan in de hele deelgemeente kunnen uitvoeren, meldde Oudshoorn.

Ericaplein
Remco van Vliet (PvdA) vroeg of op meer braakliggende terreinen een speelplek kan worden aangelegd. In de discussie werd ook het Ericaplein genoemd, waar bankjes keer op keer kapot gaan. Zelfs vastlassen helpt niet. Er wordt gezocht naar een oplossing.