Groen!

Brussel, 26 spetember 2007

EP stemt rapport hernieuwbare energie

"Biobrandstoffen zouden beter 'agrobrandstoffen' heten"

"Laat ik focussen op de positieve aspecten van het energierapport dat het EP vandaag heeft goedgekeurd," zegt Bart STAES, europarlementslid voor Groen!. "Ons parlement vraagt dat tegen 2020 een vijfde van alle energie in de EU afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Dat levert de komende jaren 368.000 jobs op, alleen al in de sector van windenergie. Dat kunnen beleidsmakers toch niet zomaar langs zich neerleggen? Voorts vraagt het EP dat er een grondige analyse komt van de biobrandstoffen. Die hebben immers niet alleen voordelen voor mens en milieu. Ze zouden wat mij betreft overigens gerust 'agrobrandstoffen' mogen heten."

"Het rapport over de routekaart voor hernieuwbare energie is een knap werkstuk. Het geeft duidelijk aan dat de komende jaren cruciaal zijn en dat een wetgevend kader onder de medebeslissingsprocedure noodzakelijk is om het huidige aandeel van 7% hernieuwbare energie in de energiemix op te trekken naar 20%. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van nu. Uitsluitend windenergie van op zee zou goed kunnen zijn voor 15% van de totale EU-energievraag."

Staes vindt het ook erg goed dat het EP de Commissie vraagt om de biobrandstoffen nog eens onder de loep te nemen. "Biobrandstoffen verdienen eigenlijk het etiket 'bio' niet langer. De productie ervan kan immers ernstige gevolgen hebben voor mens en milieu. Voor de mensen omdat de voedselzekerheid erdoor in het gedrang kan komen, voor het milieu omdat ook de gewassen die de basis vormen voor deze brandstoffen niet altijd even ecologisch worden geteeld. Ontbossing, verarming van de grond en pesticiden zijn maar enkele negatieve aspecten verbonden met de teelt van energiegewassen. Om deze brandstoffen middels het label 'bio' - Europees beschermd voor biologische voeding - niet zonder meer groen te wassen, lijkt het me dan ook meer aangewezen voortaan te spreken over 'agrobrandstoffen', zelfs al valt hout daar strikt gezien niet onder."

Een groen succes was er ook mbt. het gebruik van nucleaire energie. Op een amendement van de Europese groene fractie besloot het EP het gebruik van kernenergie als 'overbruggingstechnologie' niet langer in zijn rapport te weerhouden.

Een minpunt in dit rapport is het ongenuanceerde behoud van de 10%-doelstelling voor agrobrandstoffen. "Wat baat het om een 10%-grens te behouden als dat een gestegen verbruik kan inhouden? Eerst moet er een politieke strategie zijn om het brandstofverbruik in zijn geheel te verlagen. Pas in zo'n kader kunnen duurzaam geproduceerde agrobrandstoffen een zinvolle bijdrage leveren voor het milieu."

"De Europese Groenen hadden een en ander misschien graag wat scherper willen formuleren," besluit Staes, "maar globaal gezien is dit een goed rapport dat onze steun verdient."

Bart Staes