European Union



Brussel, 26 september 2007

Hervorming in de sector suiker: Raad steunt de verbetering van de herstructureringsregeling in deze sector

De Europese Unie heeft vandaag haar instemming betuigd met de wijzigingen van de herstructureringsregeling in de sector suiker die tot doel hebben die regeling doeltreffender te maken en zo de suikerproductie in de Europese Unie (EU) te verlagen tot duurzame niveaus. De herstructureringsregeling is een essentieel onderdeel van de in 2006 doorgevoerde hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor suiker. Deze regeling biedt de suikerfabrikanten die bij de nieuwe, lagere prijs niet zouden kunnen concurreren, de mogelijkheid financiële steun aan te vragen om de sector te verlaten. Helaas zijn in de eerste twee jaren van de looptijd van de regeling veel kleinere hoeveelheden quotum ingeleverd dan was verwacht. Daarom moeten in de herstructureringsregeling wijzigingen worden aangebracht om die regeling aantrekkelijker te maken. De belangrijkste wijzigingen die worden voorgesteld, houden in dat het aan de telers en de loonwerkbedrijven te geven percentage van de steun wordt vastgesteld op 10%, maar dat de telers die afstand doen van hun quotum, een extra steunbedrag zullen ontvangen. Om benadeling te voorkomen van telers die reeds eerder hun quotum hebben opgegeven, wordt voorzien in betalingen met terugwerkende kracht. Een nieuw element is dat de suikerbietentelers binnen bepaalde grenzen rechtstreeks steun uit het herstructureringsfonds zullen kunnen aanvragen. Om de suikerproducerende ondernemingen een extra stimulans voor deelneming aan de regeling te geven, zullen die ondernemingen die in 2008/2009 afstand doen van een bepaalde hoeveelheid van hun quotum, worden vrijgesteld van de betaling van de herstructureringsheffing op dat deel van hun quotum dat in het verkoopseizoen 2007/2008 onder de preventieve onttrekking aan de markt valt. In 2008/2009 kan in twee fasen afstand worden gedaan van quotum; in de eerste fase (die afloopt op 31 januari 2008) moet afstand worden gedaan van een deel dan het quotum dat ten minste overeenkomt met de in maart van dit jaar vastgestelde preventieve onttrekking aan de markt, anders komt men niet in aanmerking voor de tweede fase (die afloopt op 31 maart 2008). Na afloop van de eerste fase deelt de Commissie de bedrijven mee met welke hoeveelheid hun quotum in 2010 zou kunnen worden verlaagd zonder compensatie, indien zij niet deelnemen aan de tweede fase. De Commissie denkt dat de voorgestelde wijzigingen ertoe zullen leiden dat afstand wordt gedaan van nog eens ongeveer 3,8 miljoen ton aan suikerquotum naast de 2,2 miljoen ton die tot nu toe reeds is ingeleverd. Als tegen 2010 onvoldoende hoeveelheden quotum zijn opgegeven, legt de Commissie een verplichte quotumverlaging op. Het niveau van die verplichte verlaging zal variëren naargelang van de hoeveelheid quotum waarvan in elke lidstaat afstand is gedaan in het kader van de herstructureringsregeling.

Mariann Fischer Boel, Europees commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, ziet het zo: "Het verheugt mij ten zeerste dat de ministers deze levensnoodzakelijke wijzigingen van het herstructureringsfonds hebben goedgekeurd. Het herstructureringsfonds is een essentieel onderdeel van onze hervorming, aangezien uit dat fonds financiële steun wordt toegekend aan suikerfabrieken die niet kunnen concurreren bij de lagere prijs die het gevolg is van de hervorming. Maar ik denk dat de veranderingen die wij vandaag voorstellen, heel wat meer suikerproducerende ondernemingen ertoe zullen aanzetten om afstand te doen van quotum. Ik dring er bij hen op aan deze kans aan te grijpen. Naarmate de prijs verder daalt, zullen zij het steeds moeilijker krijgen. En na 2010 zal er geen geld meer zijn om de producenten te helpen die gedwongen zijn ermee op te houden."

Belangrijkste voorgestelde wijzigingen:

Het aan de telers en de loonwerkbedrijven te geven percentage van de steun wordt vastgesteld op 10%. De telers ontvangen een speciale aanvulling, die met terugwerkende kracht wordt betaald. Zij krijgen namelijk voor het verkoopseizoen 2008/2009 een extra betaling ten bedrage van 237,5 euro per ton quotum waarvan afstand wordt gedaan.

De suikerbietentelers mogen rechtstreeks steun aanvragen voor quotum waarvan zij afstand willen doen, maar de hoeveelheid quotum die op deze wijze wordt opgegeven, moet beperkt blijven tot 10% van het quotum van de betrokken suikerfabriek.

In 2008/2009 kan in twee fasen afstand worden gedaan van quotum; in de eerste fase moet afstand worden gedaan van een deel dan het quotum dat ten minste overeenkomt met de in maart van dit jaar vastgestelde preventieve onttrekking aan de markt, anders komt men niet in aanmerking voor de tweede fase. Na afloop van de eerste fase wordt de bedrijven meegedeeld met welke hoeveelheid hun quotum in 2010 zou kunnen worden verlaagd zonder compensatie, indien zij niet deelnemen aan de tweede fase.

Om de bedrijven ertoe aan te zetten volop deel te nemen aan de vrijwillige herstructureringsregeling zal bij de verplichte eindverlaging van de quota rekening worden gehouden met de door een bedrijf reeds ingeleverde hoeveelheid quotum.

Het hoge compensatiebedrag voor telers kan ook worden toegekend voor hoeveelheden quotum die in 2009/2010 worden ingeleverd, op voorwaarde dat de bindende aanvraag daarvoor uiterlijk op 31 januari 2008 wordt ingediend. Belangrijk is dat quota worden ingeleverd en dat die inlevering zo vroeg mogelijk wordt toegezegd, zodat reeds in maart 2008 duidelijkheid bestaat over de situatie. De voor 2008/2009 verschuldigde herstructureringsheffing moet uiteraard worden betaald.

In het kader van de onttrekkingsregeling kan al vóór de inzaai een eerste besluit worden genomen; een dergelijk besluit kan eventueel in oktober met een verdere onttrekking aan de markt worden aangevuld. Bij de onttrekking van suiker aan de markt zullen de traditionele importen voor de voorziening van de raffinaderijen niet worden verlaagd. Voor de periode tot en met het verkoopseizoen 2009/2010 zal voor lidstaten waar reeds quota zijn ingeleverd, minder suiker uit de markt worden genomen.

Achtergrondinformatie over de hervorming van de herstructureringsregeling voor de suikersector is te vinden in IP/07/617.

Zie ook:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/fischer-boel/index_en.htm

http://ec.europa.eu/agriculture/capreform/sugar/index_en.htm

Webdagboek van commissaris Fischer Boel:

http://blogs.ec.europa.eu/blog_fischerboel/page/fischerboel