Vergoeding voor raadsleden niet voldoende voor werkzaamheden

26/09/2007 13:38



VNG



De nu voorgestelde vergoeding voor raadsleden is volstrekt onvoldoende voor de werkzaamheden die zij verrichten. Dit zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten naar aanleiding van het voorstel van de ministerraad voor de beloningsstructuur in de publieke sector. Het voorstel voldoet niet aan de uitspraak van de Tweede Kamer om voor gemeenteraadsleden een vergoeding in te voeren die 20% bedraagt van de vergoeding van wethouders.

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag op voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de nadere uitwerking van het Coalitieakkoord en het advies van de Commissie Dijkstal inzake de beloningsstructuur in de publieke sector. De Tweede Kamer had in 2001 al toegezegd dat gemeenteraadsleden 20% van de vergoeding van wethouders krijgen. Dit wordt weer niet uitgevoerd. De VNG neemt hier krachtig stelling tegen.

Ook blijkt dat de onkostenvergoeding voor burgemeesters, wethouders en raadsleden fors naar beneden is bijgesteld, zonder duidelijke motivering welke zaken wel of niet meer tot de onkostenvergoeding behoren.

Niet alleen de vergoeding voor raadsleden voldoet niet aan de eerdere besluiten van de kamer. Op voorstel van het kabinet besloot de Tweede Kamer in 2001 ook dat wethouderssalarissen op 90% moesten worden vastgesteld van de burgemeester. Ook dit besluit wordt met het voorstel van de ministerraad niet uitgevoerd.

Den Haag, 26 september 2007








Vereniging Nederlandse Gemeenten