Gemeente Oldenzaal


Voorstel structurele verhoging subsidie De Bond

gepubliceerd op : 24-9-2007

Het Oldenzaalse college van burgemeester en wethouders heeft op 18 september 2007 besloten de raad voor te stellen vanaf 2008 de structurele subsidie aan stadstheater De Bond te verhogen met EUR 343.000 en een krediet beschikbaar te stellen ten behoeve van een luchtbehandelinginstallatie.

Met de verhoging zou de totale subsidie aan het stadstheater op een bedrag van EUR 445.610 per jaar komen. Het college is van mening dat de ambities van De Bond goed aansluiten bij de kadernota cultuur. "Naar aanleiding van de `Dag van Cultuur' op 20 juni jl. is duidelijk geworden dat De Bond absoluut bestaansrecht heeft in Oldenzaal," zegt wethouder Termijtelen. "Versterking door samenwerking is de rode draad in de kadernota cultuur, het stadstheater kan hierbij een centrale rol spelen."

Directie en bestuur van De Bond boeken volgens het college goede resultaten. De interne financiële organisatie is verbeterd, er wordt nauwlettend kostenbeheer gevoerd, het theatercafé wordt sinds september 2007 geëxploiteerd door het stadstheater en er zijn heldere afspraken gemaakt met het personeel en de vrijwilligers. Bovendien zijn diverse acties ondernomen om het theater aantrekkelijker te maken voor een breed en gemêleerd publiek.

Het college vindt de huidige subsidie van De Bond niet toereikend om de culturele ambities van de gemeente en het stadstheater te verwezenlijken. "In de kadernota cultuur wordt gesteld dat De Bond inhoudelijke en facilitaire ondersteuning gaat geven aan andere culturele instellingen en activiteiten binnen de gemeente Oldenzaal. Een goed lopend stadstheater met een breed programma is bovendien de ontmoetingsplek bij uitstek. Met een substantiële financiële bijdrage investeert de gemeente in een bloeiend cultureel leven," aldus wethouder Termijtelen.