Gemeente Oldenzaal


Gemeente stemt vooralsnog niet in met onderhandelaarsakkoord

gepubliceerd op : 20-9-2007

De gemeente Oldenzaal stemt vooralsnog niet in met onderhandelaarsakkoord `verpakkingen' dat de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft voorgelegd aan haar leden.

In dit onlangs bereikte akkoord tussen het ministerie van VROM, de VNG en het bedrijfsleven staat onder andere omschreven op welke wijze producenten verantwoordelijk worden gehouden voor de gescheiden inzameling van verpakkingsafval. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over zwerfafval. De gemeente Oldenzaal is van mening dat het akkoord op enkele punten tekort schiet.

Producenten van verpakkingsmateriaal zijn door middel van het zogenoemde `Besluit beheer verpakkingen, papier en karton' verantwoordelijk gesteld voor hun producten in de afvalfase. Dat houdt in dat zij de kosten van het verwijderen van het verpakkingsafval moeten betalen. Het uitgangspunt hierbij is, dat als producenten verantwoordelijk worden gehouden voor de afvalfase, zij bij de ontwikkeling van hun producten beter gaan nadenken over het afval dat hun product nalaat. Om te voorkomen dat alle producenten afzonderlijk een systeem voor de inzameling van hun eigen producten gaan bedenken, is de gemeente verantwoordelijk gebleven voor de inzameling.

De kosten voor de verwijdering van het verpakkingsmateriaal zullen worden doorberekend in de prijs van het product. Op deze manier betaalt de consument bij aanschaf van een product mede de kosten voor de verwijdering. De vervuiler betaalt dus.

Voorwaarden
De gemeente Oldenzaal gaat pas akkoord met het bereikte resultaat als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet, met betrekking tot kunststofafval, door middel van proefprojecten worden aangetoond dat de kosten voor het inzamelen van kunststoffen volledig worden betaald door de producenten, zodat de lasten niet aan de Oldenzalers worden doorberekend via de afvalstoffenheffing. Als tweede punt stelt de gemeente dat producenten moeten voldoen aan de eis om een verwerking te vinden die milieuhygiënisch verantwoord is. Indien niet wordt voldaan aan deze eisen, zal alsnog moeten worden overwogen een statiegeldregeling in te voeren.

Met betrekking tot zwerfvuil is in het akkoord opgenomen de wet Milieubeheer zodanig te wijzigen dat de kosten voor het verwijderen van zwerfafval in de afvalstoffenheffing kunnen worden opgenomen. Hierdoor wordt de verantwoordelijkheid van de producenten volledig bij de gemeenten neergelegd. Daarnaast betaalt de consument in feite twee keer. Via de afvalstoffenheffing betaalt de burger voor het opruimen van zwerfafval en daarnaast zullen de producenten hun prijzen verhogen om gemaakte kosten te kunnen verhalen. De gemeente Oldenzaal wacht de reactie van de VNG af.