GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europese blue card moet ook laag geschoolde migranten kansen bieden

Straatsburg, 26 september 2007 - Het Europees Parlement stemde vandaag over de invoering van Europees beleid voor arbeidsmigratie en de zogenoemde ´blue card´. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg heeft de Europese Commissie een goede stap gezet om de toegang van buitenlandse werknemers gemakkelijker te maken, maar het kan beter.

Zo vindt Buitenweg het onverstandig dat de ´blue card´ straks alleen te verkrijgen is voor hoog opgeleide migranten, terwijl juist ook lager opgeleiden een legale migratiemogelijkheid zoeken. "De naam ´blue card´ verwijst naar het blauw in de Europese vlag, maar gaat toch vooral over de sterren. Het is een entreekaartje voor de hoger opgeleiden. Dat is belangrijk, maar het verdient een aanvulling."

Buitenweg vervolgt dat er een gebrek is aan mogelijkheden om legaal de Europese grens te passeren. Uit recent onderzoek van het Europees Parlement blijkt dat er toename is in het aantal mensen dat Europa probeert te bereiken maar deze tocht moet bekopen met de dood. "Door het gebrek aan mogelijkheden om legaal de Europese grens te passeren, worden gevaarlijkere routes genomen. Het heeft honderden doden per jaar tot gevolg. Dit is inhumaan en daar moet wat aan gedaan worden."

Volgens Buitenweg is een van die oplossingen dat ook lager opgeleiden in aanmerking komen voor een ´blue card´. "Dat is ook goed voor Europa, omdat uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat de Europese beroepsbevolking zal afnemen de komende jaren. Er is dus ook behoefte aan mensen die laaggeschoold werk willen doen waarvoor je geen artsendiploma nodig hebt", aldus Buitenweg.

Het Europees Parlement wijst de Europese Commissie vandaag ook op het verbeteren van de kansen voor mensen in hun land van oorsprong. Onder andere door eerlijke handel.


-----------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa