Provincie Noord-Holland

Ruimte voor ruimte: extra instrument voor mooier landschap

26-9-2007

De provincie Noord-Holland zet dit najaar een nieuwe regeling in om de kwaliteit van het landschap te versterken: de
Ruimte-voor-Ruimteregeling. Hiermee wordt het mogelijk om storende gebouwen te slopen en elders één of enkele nieuwe woningen te bouwen.

Het gaat bijvoorbeeld om vervallen kascomplexen, loodsen of fabrieken. Belangrijkste voorwaarde is dat het landschap er aantoonbaar beter op wordt. Gedeputeerde Staten hebben de regeling vandaag vastgesteld.

Ruimte voor ruimte is een goed voorbeeld van hoe je op kleine schaal een groot verschil kan maken, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Ruimtelijke kwaliteit staat in de regeling voorop, daarom zet de provincie nadrukkelijk in op maatwerk. Ook kleine objecten kunnen een landschappelijk storende werking hebben. De regeling is een belangrijk nieuw instrument van de provincie om de verrommeling van het landschap tegen te gaan.

Hoe werkt het?

Sloop van storende gebouwen blijkt in de praktijk financieel niet haalbaar. Met deze regeling zorgt de provincie ervoor dat gemeenten zonder kosten tot een aanmerkelijke verbetering van de ruimtelijke kwaliteit kunnen komen.

Eigenaren kunnen het initiatief nemen door zich te melden bij de gemeenten. Vervolgens bekijken gemeente en eigenaar wat de mogelijkheden voor sloop zijn, welke kosten hiermee samenhangen en op welke wijze de kosten door woningbouw op een andere plek terugverdiend kunnen worden. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om een landgoed of meerdere losstaande woningen. De gemeente maakt vervolgens een plan waarin mogelijke locaties in beeld worden gebracht. Hierbij geven zij aan hoe de woningen passen in de omgeving (beeldkwaliteitplan).

Nieuwe woningen zullen in principe aan de grens van de bebouwde kom worden gebouwd. De gemeente legt de opties vervolgens voor aan de provincie, die ze beoordeelt op basis van het provinciale ruimtelijke beleid. Als sloop en nieuwbouw daadwerkelijk leiden tot verbetering van het landschap en aan alle voorwaarden van de regeling is voldaan, keurt de provincie de plannen goed. De gemeente en eigenaar sluiten vervolgens een ruimte-voor-ruimteovereenkomst. De provincie ondersteunt gemeenten en eigenaren bij het uitvoeren van de regeling.

Vanaf wanneer?

De regeling wordt op 1 november behandeld in de commissie Ruimtelijke Ordening en Grondzaken. Hierna treedt de regeling voor het gebied ten noorden Heemskerk, Uitgeest, Zaanstad, Wormerland, Middenbeemster en Zeevang (streekplangebied Noord-Holland Noord) in werking na publicatie in het Provinciaal Blad en toezending aan de gemeentebesturen. Naar verwachting kunnen eigenaren en gemeenten in deze regio vanaf medio november gebruiken maken van de regeling.

Voor het zuidelijk deel van Noord-Holland (streekplangebied Noord-Holland Zuid) treedt de regeling in werking nadat de streekplanherziening Noord-Holland Zuid door PS is vastgesteld. Naar verwachting kunnen eigenaren en gemeenten in dit deel van Noord-Holland vanaf begin december gebruik maken van de regeling.

Totstandkomen regeling

De provincie heeft de uitgangspunten voor de regeling gebaseerd op kennis die is opgedaan in twee pilots (Bergen en Limmen-Heiloo) en ervaringen die andere provincies met vergelijkbare regelingen hebben. De regeling is een aanvulling op de regeling Vrijkomende Agrarische Bebouwing. Deze richt zich op het hergebruik van agrarische bebouwing (zoals het omzetten van een agrarische loods in een restaurant), maar biedt te weinig mogelijkheden om storende gebouwen te slopen.

Gemeenten en relevante organisaties is gevraagd te reageren op het advies over de regeling waarvan GS voor de zomer kennis hebben genomen. Tot nu toe heeft een tiental gemeenten een positieve reactie gegeven op het advies en zijn voorstellen gedaan voor vijf praktijkproeven. De regeling is al aangekondigd in het ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord en de evaluatienota Streekplan Noord-Holland Zuid.

Geef uw mening! Reageer op dit bericht