Gemeente Heemstede



nieuwsbericht, 26 september 2007

Oranje bollen verdwijnen uit straatbeeld

In juli 2007 startten de gemeente Heemstede en afvalbedrijf De Meerlanden een proef voor de gescheiden inzameling van plastic flessen en flacons. In eerste instantie zijn oranje bollen geplaatst bij een aantal supermarkten. De meeste oranje bollen zijn de afgelopen week vervangen door ondergrondse containers, die hetzelfde uiterlijk hebben als de al aanwezige ondergrondse containers voor glas en papier. De eerste ondergrondse containers zijn geplaatst bij de Dekamarkt (Binnenweg), Plus markt (Jan van Goyenstraat), Spar (Van der Waalslaan en Glipper Dreef) en op het parkeerterrein aan de Amstellaan. Binnen kort worden ook de drie laatste oranje bollen bij Albert Heijn (Blekersvaartweg en Roemer Visscherplein) en de Sportparklaan (op het parkeer terrein van het zwembad) vervangen door ondergrondse containers. Het gaat goed met de inzameling van plastic flessen en flacons. Vooral de containers bij de Dekamarkt (Binnenweg), de Spar (Glipper Dreef) en Albert Heijn (Blekersvaartweg) zijn snel vol en moeten meestal twee keer per week worden geleegd. In totaal is in Heemstede in drie maanden tijd meer dan 100 m3 plastic ingezameld. Dat zijn ruim zeven vuilniswagens vol!

Wethouder Struijf is blij met de inzamelresultaten: Wij zijn erg tevreden met de wijze waarop de inzameling van kunststofflessen in Heemstede verloopt. De opvallende oranje bollen bij de supermarkten hebben zeker een bijdrage geleverd aan het succes. Inmiddels zijn bijna alle oranje bollen uit het straatbeeld verdwenen en kan men, net als voor glas en papier, de kunststofflessen kwijt in de bekende ondergrondse containers. Dit staat netter en scheelt veel ruimte. We hopen dat de inwoners van Heemstede ook massaal de ondergrondse containers weten te vinden.

Milieuvoordeel
De plastic flessen en flacons worden gescheiden ingezameld en gerecycled. Het plastic is geen afvalproduct meer, maar een nieuwe grondstof, van het ingezamelde plastic worden nieuwe flessen en bijvoorbeeld fleece truien en tennisballen gemaakt.

Sportverenigingen en scholen
Bij een aantal (sport)verenigingen en scholen staan de komende maanden nog de oranje bollen of speciale rolemmers. Ze krijgen een maandelijkse vergoeding voor het plaatsen van een inzamelbol, mits deze wel vol komt natuurlijk! (Sport)verenigingen en scholen kunnen zich nog aanmelden bij de Meerlanden om een oranje inzamelbol op hun terrein te plaatsen.

Proef
Het gescheiden inzamelen van plastic flessen en flacons is een proef die wordt gehouden in twintig gemeenten in Nederland. Afvalbedrijf De Meerlanden houdt de proef ook in Aalsmeer en Diemen. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet voor het landelijk invoeren van de inzameling van plastic flessen en flacons.
Bij de productie van de ondergrondse containers voor Heemstede is helaas een fout gemaakt met het bepalen van de grootte van de invoeropeningen. Hierdoor passen grotere kunststofflessen niet in de container. De fabrikant zorgt ervoor dat binnen drie weken de deksels worden gewisseld door exemplaren met een juist formaat invoeropening.
---