Gemeente Delfzijl

26 SEPTEMBER
Persberichten naar aanleiding van de besluiten van het college van 25 september.

Belastingverhoging inwoners beperkt

Begroting gemeente Delfzijl komende jaren positief

De begroting van de gemeente Delfzijl sluit de komende jaren met een positief saldo, terwijl de inwoners van Delfzijl met een slechts geringe belastingverhoging - tot het huidige inflatieniveau - te maken krijgen. De belangrijkste oorzaak van het positieve begrotingssaldo is de gunstiger herverdeling van de gelden uit het gemeentefonds.

Het college van B&W had zich ten doel gesteld om de raad een begroting 2008 aan te bieden met een positief begrotingssaldo, en dat is gelukt. In de Kadernota 2007 die in mei uitkwam, ging het college nog uit van een lagere bijdrage uit het gemeentefonds. De begroting 2008 sluit met een gering batig saldo van 29.000 euro. Voor 2009 wordt een batig saldo verwacht van 66.000 euro; voor 2010 124.000 euro en voor 2011 205.000 euro.

Hoewel de begroting op de lange termijn positief is, moet Delfzijl nog op zoek naar extra middelen voor het ontwikkelen van een aantal plannen. Delfzijl heeft grootschalige plannen zoals het Masterplan, het Centrumplan, het Maritiem Kwartier en de nog op te stellen Toekomstvisie van de gemeente Delfzijl om het toekomstperspectief van Delfzijl te verbeteren. Deze plannen vergen forse investeringen. Voorgesteld wordt om in het najaar te komen met een voorstel om deze grootschalige projecten te financieren met een precariobelasting op kabels en leidingen. Verder zijn er voor Delfzijl diverse mogelijkheden om aan te haken bij Europese, landelijke en provinciale plannen, projecten en fondsen, zoals ISVIII en het Waddenfonds.

Om het hoofd te bieden aan toekomstige (financiële) ontwikkelingen is samenwerking met de Eemsdelta gemeenten nodig. Delfzijl zet hier dan ook zwaar op in. Momenteel wordt gewerkt aan een bestuursakkoord tussen de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Eemsmond en Loppersum. Hoofdpijlers als economische zaken en werkgelegenheid, stads- en dorpsontwikkeling en organisatieontwikkeling worden in het bestuursakkoord nader uitgewerkt.

De gemeenteraad van Delfzijl behandelt de begroting op 5 november.

De Programmabegroting 2008 is hier te downloaden.