European Union



SPEECH/07/566

Leonard Orban

Europees commissaris voor meertaligheid

Talen - net een spel...

Europese Dag van de talen Brussel, 26 september 2007

Sinds het Europees Jaar van de talen in 2001 wordt elk jaar op 26 september de Europese Dag van de talen gehouden. Op deze dag wordt het grote publiek erop gewezen hoe belangrijk het is om talen te leren en worden zo veel mogelijk Europeanen bewustgemaakt van de buitengewone taalverscheidenheid in Europa (naast de 23 officiële talen worden er nog meer dan 60 regionale of minderheidstalen gesproken!). Zij worden bovendien aangemoedigd gedurende hun hele leven talen te blijven leren.

In de hele EU, maar ook in Zwitserland, Rusland en zelfs in Brazilië, worden vandaag honderden evenementen georganiseerd om deze dag van de talen onder de aandacht te brengen en onze taalverscheidenheid te vieren, want het gaat hier om een van de grootste rijkdommen van het Europese erfgoed. Tijdens al deze evenementen worden creatieve en innovatieve methoden voor het leren van talen gepresenteerd.

Deze initiatieven zijn bedoeld om Europese burgers, jong en minder jong, erop te wijzen hoe belangrijk het is dat zij zich in de taal van een ander kunnen uitdrukken en hen er warm voor te maken om één of meer nieuwe talen te leren!

Want talen zijn meer dan woorden alleen. Zij vormen de levende weerspiegeling van een cultuur. De taal van een ander begrijpen, betekent een enorme toenadering tot de ander, en tot de wijze waarop hij in het leven staat.

Talen zijn het belangrijkste, en natuurlijkste, communicatiehulpmiddel in onze samenlevingen. Bij alle aspecten van ons dagelijks leven krijgen we steeds vaker met meertaligheid te maken: op reis of in de media, in het ziekenhuis of in de rechtbank, op school of op het werk...

Kennis van vreemde talen vergroot uiteraard de kwaliteit van de contacten in heel Europa, maar ook in de rest van de wereld. Het personenverkeer, het handelsverkeer en het politieke verkeer worden erdoor vereenvoudigd.

Ik wil u er vandaag aan herinneren dat voor het leren van talen geen enkele regel bestaat en dat iedereen het kan. Het is niet aan leeftijd of opleiding gebonden. Maar het is wel zo dat talen makkelijker worden naarmate men op jonge leeftijd meer talen leert.

Kinderen zijn erg ontvankelijk voor taal en kinderen die worden opgevoed door ouders die thuis een andere taal spreken, worden over het algemeen zonder grote problemen tweetalig.

Het op jonge leeftijd leren van talen vergroot ook de ontvankelijkheid voor vreemde talen en culturen, waarvan een leven lang geprofiteerd wordt.

Hier op het voorplein vinden vele activiteiten voor kinderen plaats; zij kunnen op speelse en interactieve wijze hun talenkennis testen.

Bovendien zijn er wedstrijden met vele prijzen, mogelijkheden om deel te nemen aan onder andere het reuzenkruiswoordraadsel, en kunt u liedjes in vele Europese talen beluisteren of aan de gepresenteerde educatieve projecten deelnemen.

Als commissaris voor meertaligheid heb ik de eer en het genoegen om op deze dag, woensdag 26 september 2007, deze tentoonstelling ter gelegenheid van de zevende editie van de Dag van de talen voor geopend te verklaren. Ik wens u allen veel plezier en hoop dat deze dag voor u vele verrassingen en ontdekkingen in petto heeft. Maar bovenal wens ik u veel geluk bij uw deelname aan de prijsvragen!

Bafta si amuzati-va! Succes daarmee en veel plezier!

Good luck and enjoy yourselves! Viel Spaß und viel Glück!

Bonne chance et bon amusement !