Gemeente Breda

Bestemmingsplannen Waterdonken-Waterakkers, Bouverijen-Woonakker en Meulenspie-Valkenstraat afgerond

Met het verlagen van het gebied Bouverijen met gemiddeld één meter, komt het college van burgemeester en wethouders van Breda in een keer tegemoet aan een kleine 100 bezwaarmakers.

Ook verlaagt het college de nieuwbouw aan de noordkant van Meulenspie met totaal 9 meter. Dat zijn twee belangrijke punten in de bestemmingsplannen Waterdonken- Waterakkers, Bouverijen- Woonakker en Meulenspie- Valkenstraat in Teteringen dat het college heeft vastgesteld.

Breda ontving 153 zienswijzen en opmerkingen op de drie plannen gezamenlijk. Het college komt daar waar het financieel, technisch en planologisch kan, geheel of gedeeltelijk tegemoet aan de reacties.

Bestemmingsplan Bouverijen-Woonakker

De meeste bezwaren, 117, gingen over dit bestemmingsplan. Totaal gaan 98 van deze bezwaren over hetzelfde onderwerp, namelijk de mate van ophoging van het gebied Bouverijen. Bouverijen moet extra ophoogd worden omdat dit gebied lager ligt dan het bestaande Teteringen en omdat dit de aanleg van riolering en de (deels) ondergrondse parkeerplaatsen mogelijk maakt. De gemeente komt op dit punt tegemoet aan de bezwaarmakers en stelt de mate van ophoging van Bouverijen naar beneden bij. Rond de geplande woningen die grenzen aan de wijk Kerkeind wordt de ophoging van de grond verlaagd met gemiddeld 1 meter. Het gebied waar de multifunctionele accommodatie De Mandt is gepland wordt 2 meter lager dan in het ontwerpplan. Ook heeft de gemeente enkele bouwgrenzen verschoven van de nieuwbouwwoningen die grenzen aan de bestaande wijk Kerkeind. Zo komt de nieuwbouw op die locaties verder van de bestaande woningen af te liggen.

Bestemmingsplan Meulenspie-Valkenstraat

Op het bestemmingsplan Meulenspie-Valkenstraat ontving Breda 28 zienswijzen. Het plan is op onderdelen aangepast. Zo verlaagt het college de maximale hoogte van het kantoorgebouw aan de noordkant van Meulenspie in totaal van 17 naar 8 meter. Ook is bij deze percelen de bouwgrens verlegd naar 25 meter van de bestaande woningen. Breda wil de Valkenstraat in de toekomst voor een deel verbreden om het verkeer goed te kunnen verwerken.

Bestemmingsplan Waterdonken-Waterakkers

De gemeente ontving 6 zienswijzen op het bestemmingsplan Waterdonken-Waterakkers en laat het bestemmingsplan grotendeels ongewijzigd. Enkele zienswijzen gaan over de geplande hoogbouw in het gebied. De gemeente stelt dat deze hoogbouw past binnen de stedenbouwkundige opzet van het bestemmingsplan en nodig is vanwege de woningbouwopgave voor Waterdonken-Waterakkers.

De fietsbrug naar het bedrijventerrein aan de Charles Petitweg is onderdeel van een netwerk aan fiets- en wandelpaden en blijft daarom gehandhaafd.

Verkeer binnen Teteringen

Diverse zienswijzen gaan over het ontbreken van het verkeerscirculatieplan. Dit plan, waarin de gevolgen van de nieuwbouw op het verkeer in kaart worden gebracht, heeft de gemeente nu ook afgerond. De bevindingen van het Verkeerscirculatieplan Teteringen zijn verwerkt in deze bestemmingsplannen. De commissie Bouwen en wonen adviseert op 9 oktober 2007 over de bestemmingsplannen. De gemeenteraad neemt op 18 oktober 2007 een formeel besluit over deze plannen.

Breda, 26 september 2007