Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Waar gaat al dat regenwater naartoe?

Water, water en nog eens water. De kranten staan bol van overstromingen en wateroverlast. Maar wat doet de gemeente Rotterdam om dit te voorkomen? En wat kunnen Rotterdammers zelf doen?

Water biedt ook kansen
Half oktober wordt het Waterplan 2 Rotterdam, een samenwerkingsverband tussen de gemeente en de waterschappen, gepresenteerd. Dit plan laat zien dat water ook kansen biedt. In een reeks artikelen geven we informatie over het watermanagement in de stad. Deze week: waar gaat het regenwater in Rotterdam heen?

Water op straat
Met de klimaatverandering komen er meer en hevige regenbuien op ons af. Dit kan betekenen dat er meer water op straat komt te staan. Hoe gaat Rotterdam hiermee om? Waar gaat al dat water nu heen? En hoe houden we droge voeten in de toekomst?

Foto spuitende boot Port of Rotterdam

Riool belangrijk
Het riool speelt een belangrijke rol bij de afvoer van regenwater. In dichtbebouwd gebied, zoals in Rotterdam, wordt regenwater via het rioolstelsel afgevoerd. Het water kan niet overal in de bodem zakken, zoals in landelijk gebied gebeurt. In het riool komt het regenwater samen met het afvalwater uit de huizen.

2.400 kilometer
Rotterdam heeft een rioolstelsel van 2.400 kilometer. Ruim 600 pompen (gemalen genoemd) verdeeld over de stad, voeren het water af naar de zuivering. Het riool heeft een capaciteit van ruim 440 miljoen liter water. Als het zo hard en lang regent dat het rioolstelsel vol is, wordt het rioolwater afgevoerd naar de singels en plassen via een zogeheten 'overstort'. Dit gebeurt gemiddeld 4 à 5 keer per jaar, maar komt de kwaliteit van de singels en plassen niet ten goede.

Ruimte voor water
De oplossing om de voeten droog te houden, is het creëren van meer ruimte voor water in de stad. Oorspronkelijk bestond Rotterdam uit een aaneenschakeling van singels en watergangen. Na de oorlog zijn veel singels gedempt met puin. Aangezien het niet mogelijk is om alle singels terug te brengen, zoals op de Coolsingel of de Schiekade, wordt naar andere oplossingen gezocht.

Oplossingen
In Waterplan 2 Rotterdam worden oplossingen geboden. Half oktober presenteren de gemeente en de waterschappen hoe de komende jaren wordt omgegaan met waterveiligheid, overlast en kwaliteit op het gebied van water. Kijk voor meer informatie op www.waterplan.rotterdam.nl.

Fotowedstrijd
Tot 3 oktober kunnen Rotterdammers een foto insturen van hun leukste, mooiste of ontroerendste waterbeleving (in Rotterdam). Mail de foto naar: info@waterplan.rotterdam.nl (met vermelding van de plek waar deze is gemaakt, adres en telefoonnumer van de maker).

Kijk voor de voorwaarden op www.waterplan.rotterdam.nl. De winnende foto's komen in het stadhuis te hangen, de maker van de beste foto wint een dinershow op het water.